RECENSIE: Amberjacks - Amberjacks

amberjacks
2014-03-20 Er klinkt gehijg en geschuifel, vervolgens slaat een deur dicht. Zo begint de gelijknamige debuutplaat van de vierkoppige formatie Amberjacks uit het zuiden van het land in het eerste nummer dat dan ook ‘Prologue’ is getiteld. Het is een eigenaardige start van de langspeler en het wordt niet echt duidelijk wat de band hiermee wil zeggen. Het blijkt exemplarisch te zijn voor de overige negen nummers. De groep doet er alles aan om niet een standaard rockplaat af te leveren, maar loopt daardoor soms vast in goede bedoelingen.

De psychedelische rock van het viertal zit wel degelijk prima in elkaar en laat regelmatig het hart van de rockliefhebber sneller kloppen. Zo worden er geweldige gitaarsolo’s gespeeld en klinken de drums lekker retro, bijvoorbeeld in ‘Catch ‘Em Alive’ en ‘Castle In The Sky’. Dat zijn ruige rock nummers met veel vaart, waarop de band op zijn best klinkt. Ook een mooi klein liedje als ‘The River’s Own’ met een Hendrix-achtig gitaartje werkt goed. Op het lome ‘Black Water’ laten ze zich meer van hun psychedelische kant horen met een lang uitgesponnen jam.

Nu en dan wil de band echter te hard haar best doen om het anders te laten klinken. Zo wil zanger Jack Westenberg soms teveel aanzetten om zijn vocalen rauwer te maken. Helaas werkt dat dan averechts en wordt het ongeloofwaardig, soms zelfs onzuiver. In de afsluiter ‘High Speed Love’ worden strijkers van stal gehaald voor een meer dramatisch effect, wat niet op zijn plek voelt, waardoor het nummer er niet beter van wordt. In plaats daarvan gaat het te geforceerd en vergezocht klinken en voelt het onnatuurlijk aan.

De heren van Amberjacks zouden wat meer in hun eigen kunnen moeten geloven en niet teveel op zoek moeten gaan naar onnodige tierelantijnen. Ze hebben helemaal geen trukendoos of moeilijke wendingen nodig om overtuigende nummers neer te zetten. Dat bewijzen ze op deze plaat meerdere malen op de momenten dat ze het eenvoudiger houden en wel kunnen overtuigen. Wanneer ze dit weten te doseren en juist vanuit de eigen kracht spelen, komt het helemaal goed met deze band.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Amberjacks Label:Eigen Beheer
Cover Spoelstra - Sports And Finance

Spoelstra - Sports And FinanceWij recensenten zijn makkelijk te pakken. Een goede opener op een album en je...

Cover Within Temptation - Hydra

Within Temptation - Hydra Over Hydra , de nieuwste plaat van Within Temptation is al veel gezegd en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT