RECENSIE: Capgras - Capgras

capgras
2014-03-20 Capgras is een vijfkoppige band uit Utrecht. De frontvrouw van de band is Sophie Platenkamp, die met haar soloproject Sophie Veline meedeed aan De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. Zij wordt bijgestaan door Emiel Schaap (Daybroke, San Andreas), Ruben van Wiggen(The Fudge, Artur Dijkstra (Bodypolitics, Furistic) en Erik van Itersum (Trip Trigger). Gezamenlijk maken ze muziek die ze zelf GrimmPop noemen, een mengeling van triphop en alternative. Invloeden die genoemd worden zijn Portishead, Massive Attack, Radiohead en Kashmir.

De in 2011 opgerichte band nam al in 2012 deze titelloze EP op, maar aanvankelijk werd deze alleen gebruikt als promotiemateriaal. Er kwamen echter veel goede reacties op het materiaal en Capgras heeft bovendien de afgelopen jaren flink gewerkt aan de kwaliteit van de liveshow. Omdat de band dit jaar weer door het land gaat toeren, is besloten om Capgras alsnog een officiële release te geven.

De triphop-invloed in de muziek van Capgras uit zich vooral in de aparte ritmes en opvallende baslijnen. Deze komen het beste tot hun recht aan het begin van openingstrack ‘Portraits’, dat echt sterk aan Portishead doet denken. Verderop heeft ‘Portraits’ echter meer een indierock-sound met stevige gitaren.

‘Feelings Back’ opent verstild met wat onzekere pianoklanken, maar verderop komt ook een hardere passage voorbij. Hierbij valt op hoe krachtig de stem van Platenkamp is en hoe goed deze bij de muziek past. ‘Shattered Sight’ heeft een wat opener geluid en is wat experimenteler. In ‘Xenofobia’, dat handelt over vreemdelingenhaat zitten een paar aparte overgangen, maar vooral het rockende laatste gedeelte van deze song is echt heel goed.

Afsluiter ‘Spring’ begint ingetogen, maar na een wat experimenteel middengedeelte volgt een ronduit harde passage, waarin Platenkamps zang opnieuw zeer krachtig is. Met dit nummer komt een einde aan een overtuigende EP, die wellicht net iets te heftig is voor het echt grote publiek, maar die liefhebbers van indierock zeker zal kunnen bekoren. Capgras is een band om in de gaten te houden.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Capgras Label:Eigen Beheer
Jared

Jared James Nichols - Old Glory & The Wild revivalAls veruit de grootste smaakmaker van Take That zou Robbie Williams na de...

Cover Mark Lotterman - Year Without Summer

Mark Lotterman - Year Without Summer Mark Lotterman levert met het nu al bejubelde Year Without Summer zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT