RECENSIE: Peggy Sue - Choir Of Echoes

Peggy
2014-05-13 Grote kans dat er in plaats van een Engelse folkband een ander lampje gaat branden bij het horen van de naam Peggy Sue. ‘Peggy Sue’ is namelijk een van de bekendste nummers van de Amerikaanse rock-‘n’-roll-zanger Buddy Holly. Hij maakte er furore mee aan het eind van de jaren ’50 en tegenwoordig staat de track nog altijd steevast in de Top 2000 van Radio 2. Alhoewel het Engelse drietal van Peggy Sue qua geluid stevig in het nu staat, weet het ook kleine elementen uit vervlogen tijden aan haar sound toe te voegen.

Met debuutplaat Fossils And Other Phantoms en opvolger Acrobats profileerde de band zich immers al nadrukkelijk in de wereld van de psychedelischer geaarde post- en indie-folk. Een weg die met Choir Of Echoes vervolgd wordt. In het geval van Peggy Sue moet je daarbij vooral denken aan een donker en ietwat benauwend sfeertje, spanningsvolle elektrische gitaarlijntjes en galmende vocalen, die ook nog eens op harmonieuze wijze voorgedragen worden door de twee vrouwelijke vocalisten.

Die mooie samenzang kan echter niet voorkomen dat de tracks, zeker in het begin, wat kil en bevreemdend over kunnen komen. Het ietwat slepende ‘How Heavy The Quiet That Grew Between Your Mouth And Mine’ weet zich zelfs na talloze luisterbeurten nog niet te ontdoen van haar kille gedaante, terwijl die karakteristieke sfeerzetting juist een verrassend positieve werking heeft op het onbehaaglijke ‘Two Shots’. Enige groeitijd moet het album sowieso gegund worden.

Vooral de nummers waarin de blazers hun intrede doen blijken namelijk erg de moeite waard te zijn. Hoewel hun inbreng nauwelijks overheersend is, zorgen ze telkens voor een sfeerverhogend effect in de doorgaans niet al te dynamische nummers. Ze zijn dan ook verantwoordelijk voor de fijne afwisseling en mooie gelaagdheid op sterke tracks als ‘Figure Of Eight’ en ‘Just The Night’. Daarnaast zijn ook het indiepopachtige ‘Idle’ en het spannende ‘Electric Light’ van bovengemiddelde kwaliteit.

De songs van Peggy Sue zijn dan ook veruit het sterkst wanneer het tempo hoog ligt en het venijn niet geschuwd wordt. Zodra de nummers trager worden en een wat slepender karakter krijgen, boeten ze ook aan kracht in en kunnen ze zelfs een ietwat bevreemdende werking hebben. In grote lijnen lijkt de band echter te weten waar haar sterkte punten liggen, waardoor Choir Of Echoes een aantal fraaie songs bevat.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Peggy Sue Label:Pias
Cover I Break Horses - Chiaroscuro

I Break Horses - ChiaroscuroDe Zweedse indie band I Break Horses bestaat uit het duo Maria Lindén en...

Cover Annalisa - Mentre Tutto Cambia

Annalisa - Mentre Tutto Cambia De Italiaanse zangeres Annalisa werd ontdekt door de Nederlandse regisseur...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT