RECENSIE: Admiral Freebee - The Great Scam

Freebee
2014-06-24 ”Dit is Tom,” zei de actrice waar ondergetekende mee samenwerkte. Ze wees naar de man die tijdens de opbouw van de voorstelling onopvallend in de zaal was gaan zitten. Een wat introvert persoon. Lange zwarte jas, lang haar en een stevige baard. Tom bleek de vriend van de actrice en Tom was muzikant. Een tijd later zong de actrice in een volgende voorstelling een liedje dat iets weg had van de sfeer van ‘I Need Your Lovin, Like The Sunshine’. Het liedje verdween maar niet uit het hoofd van ondergetekende en de vraag was: Hoe kom je aan dit liedje? Ze had het zelf geschreven, met behulp van Tom. Die Tom bleek niet zomaar een muzikant, hij was een van die Belgische talentvolle muzikanten waar wij in Nederland steeds weer jaloers naar kunnen kijken, namelijk Admiral Freebee.

Het laatste wapenfeit van Admiral Freebee, The Honey And The Knife met de hit ‘Always On The Run’, kwam alweer zo`n vier jaar geleden uit. Enkele maanden geleden was het de beurt aan album nummer vijf; The Great Scam. De eerste single, het onbezorgde ‘Nothing Else To Do’, klinkt lekker vertrouwd en ongecompliceerd. Met zijn typisch Amerikaanse roots-rock, waarin de admiraal op zijn nieuwe album wederom grossiert, wordt weer haarfijn duidelijk van welke artiesten hij zijn inspiratie haalt. Bij het beluisteren van The Great Scam borrelen namen als Neil Young, Bob Dylan, Tom Petty en Bruce Springsteen op, maar ook The Rolling Stones hoor je op sommige momenten terug .

Waar het album opent met de eerdergenoemde single is het opvolgende ‘Walking Wounded’ een stuk minder onbezorgd. De muziek is broeierig en de toon is getergd. Hier doet Admiral Freebee bijvoorbeeld aan The Rolling Stones denken. Ook in het hoopvolle ‘Finding My Way Back To You’, misschien wel de beste song op het album, is de toon niet zo vrolijk als de opener. Dat komt mede door de jankende gitaar die opent en een heerlijke solo weggeeft.

Hoewel Admiral Freebee niet verrast valt er over afwisseling niet te klagen. De schitterende ode aan poëten, ‘Poet`s Words’, is een moment van rust. Daarnaast doet hij zo`n beetje elke uithoek aan die je in de Amerikaanse roots kunt vinden. In ‘I Don`t Want To Feel Good Today’ klinkt een mistroostige mix van blues en country. Om vervolgens met het Dylanesque ‘Do Your Duty’ met folk-inslag weer vrolijk, onbezorgd voor de dag te komen. Terwijl ‘In Spring’ juist weer een wat Zuid-Amerikaans karakter kent.

Admiral Freebee wilde voor zijn vijfde album niet te moeilijk doen en koos voor songs die in een keer opgenomen konden worden. Als het niet lukte, werd er gekozen voor iets nieuws. Die aanpak hoor je terug omdat alles lijkt te kloppen en geen enkele song geforceerd overkomt. Dit maakt The Great Scam een album met louter goede songs.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Admiral Freebee Label:Sony Music
Cover Novack - Arrivals

Novack - ArrivalsWat begon als duo, groeide in de loop der jaren uit naar een zeskoppige...

Cover Chet Faker - Built On Glass

Chet Faker - Built On Glass In sommige gevallen is het prettig dat je je verplicht tot het recenseren van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT