RECENSIE: Milow - Silver Livings

Milow
2014-07-15 Met het WK voetbal op zijn einde begint het terugkijken naar hoogtepunten, dieptepunten, verrassingen, fraaie camerashots van emoties of juist van schaars geklede dames op de tribunes. Een van de frissere landen van het toernooi was België, dat voor het eerst sinds 2002 weer eens aan een eindronde mocht meedoen. Ze deden het niet onverdienstelijk en het enthousiasme van het volk was om van te smullen. In de NOS huiskamer van het WK schoof Milow geregeld aan om
naar aanleiding van een wedstrijd een passende muzikale bijdrage te improviseren. Zijn ontlading bij de winnende treffer tegen Algerije was groot, een ontlading die je niet zo snel zou verwachten bij de doorgaans ingetogen Milow. Zo ingetogen als hij is ging ook de release van Milow`s vierde studioalbum Silver Linings aan ons voorbij.

Desondanks leverde het album Milow alweer voldoende airplay op met hitjes als het pakkende ‘Learning How To Disappear’ en het aanstekelijke ‘Against The Tide’. En hoewel deze songs niet bepaald verrassen binnen het repertoire van de Belg klinken ze vertrouwd en op Silver Linings blijkt maar weer dat de singer-songwriter een feilloos gevoel heeft voor goede refreinen die in het hoofd blijven hangen. Hiernaast mag het geen verrassing meer zijn dat Milow sterk is in het opbouwen en vertellen van een verhaal. Op Silver Linings hoor je dit bijvoorbeeld terug bij het wat dromerig gearrangeerde ‘Wind Me Up’ en op ‘Loneliest Girl In The World(live)’, de opener van de bonus cd met uitsluitend live materiaal.

Zo wisselen radiovriendelijke popliedjes als de eerdergenoemde singles en kleine, gevoelige singer-songwriter liedjes elkaar af. Zonder ooit verrassend te zijn, hoogstens in eenvoud. Neem bijvoorbeeld het wonderschone ‘Blue Skies’ waar vast weer menig traan zal vloeien. Ondanks het gebrek aan verrassing kent Silver Linings wel voldoende variatie, al is het subtiel. Neem bijvoorbeeld het verschil tussen het radiovriendelijke ‘We Must Be Crazy’ en het kabbelende, met strijkers gearrangeerde ‘You`re Still Alive In My head’, dat tot een van de betere songs van het album behoort. Of neem ‘The Golden Hour’, waar je je in een Western waant tegenover het trage op r&b geschoeide ‘Mistaken’ dat met zijn trage, eentonige karakter als enige skipmoment op het album kan worden beschouwd.

Zoals gezegd is er op Silver Linings weinig nieuws onder de zon. Dat kun je de immer sympathieke Belg verwijten of je kunt het koesteren. Wij kiezen voor het laatste want in zijn totaal genomen levert Milow met Silver Linings wederom een oerdegelijke, maar bovenal lekker vertrouwd klinkende plaat uit.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Milow Label:Home Run Records
Cover Liam Finn - The Nihilist

Liam Finn - The NihilistDe Nieuw-Zeelander Liam Finn mag gerust een multi-instrumentalist genoemd...

Cover Joan Osborne - Love And Hate

Joan Osborne - Love And Hate ”What if god was one of us? Just a stranger on the bus, try`in’ to make his...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT