RECENSIE: Peter Matthew Bauer - Liberation!

PMB
2014-06-25 De Amerikaanse band The Walkmen lukte het nooit om door te breken naar een groot publiek, ondanks verwoede pogingen en goed ontvangen platen en optredens. Vorig jaar november maakte de band bekend een zeer lange pauze te gaan nemen, maar naar het zich nu laat aanzien is de breuk definitief. Ondertussen werkte een aantal leden aan solo-albums, waaronder zanger Hamilton Leithauser, wiens album onlangs uitkwam. En nu is daar ook het solodebuut Liberation! van Peter Matthew Bauer, toetsenist van de band, die in het begin nog basgitaar speelde.

De breuk in The Walkmen is blijkbaar in harmonie voltrokken, want voormalige bandmaatjes Leithauser en Matt Barrick werkten mee aan het album. De titel verwijst dan ook niet naar een bevrijding van de band waar hij dertien jaar deel van uitmaakte, maar naar het losmaken van je omgeving, het ervaren van vrijheid in al zijn vormen. Hierbij put hij vooral uit zijn eigen leven, wat je af kunt lezen aan een titel als 'I Was Born In An Ashram'. Ondanks de persoonlijke nummers heeft hij nog niet echt een eigen geluid. Zo is 'Irish Wake In Varanasi' een Walkmen-liedje en hoor je in 'Fortune Tellers' Bruce Springsteen terug.

Maar de nummers hebben wel degelijk wat gemeen, het pianostuk ‘Istanbul Field Recording’ niet meegerekend, want ze luisteren allemaal lekker weg. Bauer heeft een nasale stem die soms wel wat aan Bob Geldof doet denken, en prettig in het gehoor ligt. De composities zijn goed doordacht, hebben nette arrangementen en worden prima uitgevoerd. Bauer heeft wel degelijk geprobeerd een persoonlijke draai aan het geluid te geven, zoals in ‘Philadelphia Raga’ dat Indiase invloeden laat horen, zoals de titel al doet vermoeden. Maar net iets te vaak klinkt er iets bekends in door, iets wat je eerder gehoord hebt.

Liberation! is een aardig debuut geworden, waarop Bauer nog wel lijkt te zoeken naar de juiste richting. Hij laat horen dat The Walkmen een groep vaardige muzikanten waren, mochten we dat vergeten zijn. Wellicht dat we voor The Walkmen nu een aantal nieuwe projecten in de plaats krijgen, die samen het gat kunnen dichten dat de band achterliet. Maar waarschijnlijk zullen we nog regelmatig met heimwee aan ze terugdenken. Ondanks een goede poging, weet Bauer dat gevoel nog niet weg te nemen.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Peter Matthew Bauer Label:Memphis Industries / Munich
Cover To Rococo Rot - Instrument

To Rococo Rot - InstrumentHet maakt niet uit hoe je de naam leest, zowel van voren als van achter staan...

Cover Archie Bronson Outfit - Wild Crush

Archie Bronson Outfit - Wild Crush Vier jaar de tijd hebben en dan met een album gevuld met slechts negen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT