RECENSIE: Aborted - The Necrotic Manifesto

Aborted
2014-07-11 “As I model my morbid creating, I see the beauty of murder. You are nothing to me, an enumeration of cadavers, a lampshade at most, a cup to fill my dose, I can't wait for you to decompose." Het grote handelsmerk van death metallers Aborted is dat ze graag hun liefde uiten voor het afslachten van mensen, zoals dus blijkt uit deze regel van ‘An Enumeration Of Cadavers’. Een nummer afkomstig van de nieuwe release The Necrotic Manifesto van deze van oorsprong Belgische band. Tegenwoordig is het een internationale band met de toevoeging van leden uit Nederland en de Verenigde Staten. Ondanks de landsgrenzen spreken ze allemaal met gemak de taal van de gore, waarbij geen enkel lichaamsdeel gespaard blijft. Dit doen ze toch al ruim twintig jaar en met verve, want ze weten hun sound up-to-date te houden.

Wat ze namelijk goed doen is een mix maken van grindcore en deathmetal, waarmee ze afwijken van de meer traditionele trashy deathmetal. Dat houdt het spannend, omdat het gevaar van eentonigheid binnen dit genre nog al eens snel op de loer ligt. Ook zet brulboei Sven de Caluwé een sterke performance neer met zijn stemgeluid, waarmee hij gelukkig genoeg kanten op kan om zich te uiten. Daarnaast wordt hij bijgestaan door Vincent Benett van The Acacia Strain op ‘Your Entitlement Means Nothing’ en Phlegeton van Wormed op ‘Excremental Veracity’. De bijdragen zijn een fijne afwisseling in het 46 minuten durende geheel, wat net lang genoeg is en niet langer had hoeven zijn. Vooral het laatste nummer is er eentje voor de afdeling bizar, wat dus blijkbaar een ode aan het toiletbezoek blijkt te zijn. “Oh holy crap, once from the pooper now shall be heard. This pungent mess, the whole wheat shaman of death.” Daar blijft het niet bij want ook met ‘Chronicles Of Detruncation’ weten ze goed raad met een rottend kadaver. Of wat te denken van necrofilie in ‘Coffin Upon Coffin’, of anders wel de referentie aan de Hellraiser-films in afsluiter ‘Cenobites’.

Niet alleen tekstueel is het allemaal dood en verderf, ook muzikaal wordt er heel wat afgeslacht met imposante blastbeats en gitaarsolo’s die korte metten maken met alles en iedereen. Vooral het drumwerk is een vernuftig technisch hoogstandje. Enige minpuntje is dat deze net iets te veel boven de rest uitsteekt, waardoor het soms neigt één brei te worden. Een vernuftige technische brei welteverstaan, dat dan weer wel. Het tempo ligt van het begin tot het einde indrukwekkend hoog en kakt alleen wat in bij het Duitstalige ‘Die Verzweiflung’. Oude fans van Aborted kunnen desondanks hun hart ophalen met The Necrotic Manifesto, dat zich een waardige toevoeging mag noemen voor de discografie. Nieuwe fans kunnen hun lol op met het hoogstaande muzikantenschap, net als met de ongecensureerde ranzigheid van deze mannen.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Aborted Label:Century Media
Cover Insomnium - Shadows Of The Dying Sun

Insomnium - Shadows Of The Dying SunWe hebben een kleine drie jaar moeten wachten op nieuw plaatwerk van...

Cover Olga Bell - Krai

Olga Bell - Krai Olga Bell is als een moderne matroesjka op muzikaal gebied. De Russische...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT