RECENSIE: Ode to the Quiet - Ode To The Quiet

OTTQ
2014-07-03 Ode To The Quiet ontstond in 2012 uit het inmiddels opgeheven gezelschap Mary Had a Little Band (die in 2010 nog de fijne E.P. Six Short Stories uitbracht).
Waar de oude band nog uitblonk in melodieuze pianopopliedjes, is Ode To The Quiet hele andere koek; naar eigen zeggen een mix van neo-klassiek, elektronica en triphop. Een gedurfde muzikale koerswijziging voor zangeres/toetseniste Marianna Oldenburg en twee van haar oude bandmaatjes.

Het titelloze debuutalbum van de nieuwe band opent gelijk sterk en gedurfd met het bijna zeven minuten durende 'Infinity', een nummer dat halverwege een heuse gedaantewisseling ondergaat. De muzikale koerswijziging betekent niet dat er geen mooie pianoliedjes meer gemaakt worden door Oldenburg en co. Luister maar eens naar het fraaie 'Ghosts'; ook al een nummer dat een flinke verandering ondergaat richting het einde. Van een mooi pianoliedje gaat het naar een triphop-achtig eindstuk. Al vrij vroeg wordt duidelijk dat dit geen makkelijk verteerbare kost is. Maar voor veel muziek geldt: hoe meer moeite je als luisteraar doet, hoe meer vruchten het uiteindelijk afwerpt.

Oldenburg beschikt over een flexibele en behoorlijk zuivere stem, die nooit ondersneeuwt in het spannende muzikale landschap. Vooral 'I Was Told' kent een verrassende opbouw en dito arrangement. De vervreemdende percussie en dissonante klanken en atypische songstructuur maakt het, ondanks de korte duur, tot de spannendste song van het album. 'Love And Anger' is tegen het einde van de plaat nog een tweede hoogtepunt te noemen.

Ode To The Quiet levert een album af waar je wel even voor moet gaan zitten (liefst met een koptelefoon) en niet eentje die je even op de achtergrond opzet tijdens andere activiteiten. Een album dat minder ingetogen is dan de band- en albumnaam doen vermoeden en waarop veel verschillende invloeden doorschemeren. Een album dat geen gemakkelijke kost is, maar de Nederlandse muziekscene wel even een pittige schop onder de kont geeft.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Ode to the Quiet Label:Eigen Beheer
Cover Chain and the Gang - Minimum Rock`n`Roll

Chain and the Gang - Minimum Rock `n` RollAmbitie. Geen zeldzaamheid in de muziekwereld, maar Chain & The Gang...

Cover Miasmal - Cursed Redeemer

Miasmal - Cursed Redeemer Hey, de nieuwste plaat van Entombed! Dat is het eerste wat bij ondergetekende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT