RECENSIE: The Album Leaf - Into the blue again

The Album Leaf - Into the Blue
2006-08-23 The Album Leaf is een band rondom de persoon James LaValle. Het wil nog wel eens voorkomen dat LaValle op albums geassisteerd wordt door gastmuzikanten, zoals op de vorige plaat In a Safe Place, maar op het nieuwe album Into the Blue Again neemt LaValle alle instrumenten voor zijn rekening.

Velen zullen The Album leaf niet kennen. In de Verenigde Staten kent men de band vanwege het gebruik van nummers van de vorige cd in de TV series ‘The OC’ en C.S.I. Dat lijkt niets bijzonders, maar zelfs U2 maakte in 2004 op hun website nog speciaal melding van het feit dat een van hun nummers in C.S.I. te horen zou zijn. Dat plaatst het een en ander wel in perspectief.

De muziek van The Album Leaf laat zich nog het beste omschrijven als een Amerikaanse mix van het Europese Sigur Rós en The Notwist met een vleugje Björk: elektronisch georiënteerde soundscapes met spaarzame zang die duidelijk een ondergeschikte rol heeft. Het eerste nummer, het instrumentale The Light, denk je al gelijk aan Sigur Rós. De nummers met zang zoals het daaropvolgende Always For You doet vervolgens dan weer aan The Notwist. Tijdens het nummer See in You verwacht je elk moment de vocalen van Björk.
Is dit dan een cd vol jatwerk? Tsja, dat blijft een lastige vraag die ieder voor zich anders zal beantwoorden. Feit is wel dat de drie genoemde artiesten goede en bij vlagen schitterende muziek maken. The Album Leaf doet dat ook wel, alleen is het allemaal net wat makkelijker verteerbaar. Sommigen zullen dat zeker een pluspunt vinden. Anderzijds maakt dat de muziek ook net even wat minder speciaal. Bovendien is James LaValle niet echt een getalenteerde zanger.

Dit neemt overigens niet weg dat bijvoorbeeld een nummers als Wishful Thinkingen Broken Arrow lekker in het gehoor liggen. De slotsom is dan ook datInto the Blue best fraai is, maar dat de cd qua niveau niet op die hoogte staat als bijvoorbeeld Sigur Rós. Voor James LaValle is er nog wat werk aan de winkel.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:The Album Leaf Label:City Slang
Obsidian - Emerging

Obsidian - EmergingIn de Nederlandse metalscene houden we blijkbaar wel van een paar stevige...

Lambchop - Damaged

Lambchop - Damaged Eerder dit jaar bracht Lambchop al de leftovers verzamelaar The Decline of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT