RECENSIE: Filthy Nelly - Fast Feet Galore

Fitlhy Nelly - Fast Feet Galore
2006-09-07 Filthy Nelly is een Nederlands band die naar eigen zeggen, Euro Folkpunk maakt. Ze beperken zich niet alleen tot de welbekende Ierse folk, maar gebruiken ook invloeden uit Oost-Europese stijlen als klezmer en polka. Vanaf het eerste nummer op deze demo EP zijn de bedoelingen duidelijk. Opzwepende ritmes, een hoofdrol voor de accordeon en de herkenbare stem van frontman Marco van der Els (alias Katastroff) vormen een mooi geheel. Het eerste nummer, Hideaous Kinky doet sterk denken aan de mannen van Gogol Bordello (die met hun gypsypunk de Indiatent van Lowlands onlangs nog helemaal plat speelde). Dezelfde bevlogenheid is ook te horen op deze EP. Een andere zaak die Filthy Nelly deelt met Gogol Bordello is de voorliefde voor de kleur paars. Purple Attention lijkt te verwijzen naar Start Wearing Purple van deze zelfde band.

Met accordeon, viool, drums, gitaar en bas maken de vier heren en twee dames een uitgekiende mix van traditionele folk, klezmer en punk Naarmate de EP vordert laat Filthy Nelly horen uit verschillende vaatjes te kunnen tappen. Een nummer als Judgement Day doet meteen denken aan Flogging Molly. Ook al zo’n band die maar een paar noten nodig heeft om een zaal, tent of veld plat te spelen Judgement Day laat overigens wel erg denken aan Drunken Lullabies van laatstgenoemde band.

Voor het overige maakt Filthy Nelly zich er niet makkelijk van af, door alleen maar nummers te maken, die sterk aansluiten bij andere bands in het genre. Men is duidelijk nog op zoek naar een eigen sound. In de muzikale intermezzo’s laten ze duidelijk te horen ook meer in hun mars te hebben, dan een doorsnee folkpunk band. Deze muzikale intermezzo’s zijn zeer aardig en onderscheidt Filthy Nelly van andere in raffinement en finesse. Waar veel van deze bands vaak blijven steken in het spelen van bijna clichématige dronkemansliederen, vormt Filthy Nelly hier een uitzondering op. Daarnaast is dit muziek die absoluut live gehoord en beleefd moet worden. De 6 opnames op deze demo komen daarom soms niet helemaal uit de verf qua kwaliteit en uitvoering. Al pogoënd in een tent, club of café zullen deze gebreken echter geen bezwaar blijken te zijn.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Filthy Nelly Label:Eigen Beheer
The Black Keys - Magic Potion

The Black Keys - Magic Potion Magic Potion is inmiddels alweer het vierde album van The Black Keys. En...

Obsidian - Emerging

Obsidian - Emerging In de Nederlandse metalscene houden we blijkbaar wel van een paar stevige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT