RECENSIE: Brother Firetribe - Diamond In The Firepit

Firetribe
2014-07-16 Het is alweer een hele tijd geleden dat Brother Firetribe wat van zich heeft laten horen. Vier jaar geleden brachten de heren de CD/DVD Live At Apollo uit, en op een studioalbum hebben we maar liefst zes jaar moeten wachten. Alle bandleden waren druk met andere projecten. Zo is bassist Jason Flinck ook zanger van de band Modesty en is toetsenist Tomppa Nikulainen ook actief in Cahmir. Daarnaast is niemand minder dan Tomppa Nikulainen van de melodische metalband Nightwish gitarist van The Tribesters. In 2014 waren de agenda’s van de Finnen weer leeg en hadden ze tijd om met elkaar in de studio te duiken.

De Finse band heeft zich - net als bij hun vorige twee albums - laten inspireren door de melodische rockmuziek uit de jaren ’80. Denk hierbij aan Journey, Foreigner en andere bands die nu tot AOR (Adult Orientated Rock) gebombardeerd zijn. Brother Firetribe had perfect in dat rijtje gepast als ze ook uit die tijd kwamen. Diamond In The Firepit voelt aan als een reis terug in de tijd, waarin bombastische synths, sentimentele refreinen en melodische gitaarsolo’s een hoofdrol spelen. Dat de muziek van deze band dan niet zo heel origineel is, is eigenlijk helemaal niet zo erg. Elk nummer is van een dergelijk hoge kwaliteit dat je het de heren vergeeft. Natuurlijk zijn alle songs helemaal glad gepolijst, en zie je alle gitaarsolo’s en refreinen van mijlenver aankomen. Maar dat is toch ook een beetje de charme van het genre.

Voor de liefhebber van melodische rock is het een echte aanrader. Ook al kent dit album weinig originaliteit, er is geen enkel moment dat je je verveelt. Het niveau is bij opener ‘Love Is Not Enough’ al hoog en dat weet Brother Firetribe tot aan afsluiter ‘Close To The Bone’ vast te houden. Natuurlijk hebben de heren ook aan onze tere hartjes gedacht met de ballad ‘Desperately’, wat ook het hoogtepunt van deze plaat is. Het vijftal heeft het gezegde “Beter goed gejat, dan slecht verzonnen” heel goed begrepen en levert gewoon een goede plaat af die de AOR-fan zeker kan waarderen.
Recensent:Niels Juyn Artiest:Brother Firetribe Label:Spinefarm
Cover Nervosa - Victim Of Yourself

Nervosa - Victim Of YourselfDrie mooie meiden, een gitaar, een basgitaar, een drumstel, drie kwartier en...

Cover Isabelle Amé - We Are Life

Isabelle Amé - We Are Life Vorig jaar studeerde Isabelle Amé af aan de Rockacademie in Tilburg. Daarna...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT