RECENSIE: Dez Mona - X (Live)

Dez
2014-07-04 In tien jaar tijd heeft Dez Mona, de groep van zanger Gregory Fateur en (contra)bassist Nicolas Rombouts, zich stilletjes omhoog gewerkt binnen de Belgische indiescene. Dit werd gevierd met een zegetocht langs de Belgische poppodia en een eerste live-album, X, vernoemd naar het aantal jaren dat de band al actief is. Dez Mona maakt echte indie voor fijnproevers, liefhebbers van het zorgvuldig samengestelde lied zijn bij hen aan het juiste adres.

In al die jaren zijn de liedjes van Dez Mona steeds kleurrijker geworden, met ook een steeds grotere bandbezetting. Inmiddels staan er bij een concert vaak zeven man op het podium, die de liedjes van Frateur en Rombouts vergroten én versterken. Die evolutie is duidelijk merkbaar bij de wat oudere nummers, zoals ‘Blue Girl’, afkomstig van debuutalbum Pursued Sinners uit 2005. Deze song wordt bijvoorbeeld onder de grotere bezetting stevig onder handen genomen, met een sterk verlengde versie tot gevolg. Het zorgt in ieder geval wel voor een fijne uniformiteit, zelfs de cover ‘Live The Life’ van Mahalia Jackson en het nieuwe ‘Lack Of Love’ voelen geen moment misplaatst. Beide nummers komen al heel vroeg op de plaat aan bod, toch opmerkelijk voor een album dat als viering dient voor tien jaar Dez Mona.

Fateur en Rombouts hebben duidelijk veel tijd besteed aan de manier waarop Dez Mona live ervaren dient te worden, zowel op het podium als op de plaat. De nummers, opgenomen tijdens zeven verschillende concerten, zijn met veel zorg opgenomen en geproduceerd. De liedjes klinken kraakhelder en van een storende aanwezigheid van het publiek is nergens sprake.

Enige smetje op de plaat zou kunnen zijn dat het met 53 minuten allemaal wel wat aan de korte kant is voor een liveplaat. De echte fans zouden waarschijnlijk nog wel wat meer hoogtepunten willen horen. Van de in 2013 uitgebrachte verzamelaar Singles & Favourites is namelijk maar de helft te horen. Desondanks is X misschien wel het beste wat Dez Mona tot dusverre heeft uitgebracht, een betere oproep om deze band live te zien kunnen ze zich niet wensen.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Dez Mona Label:62TV
Cover Walter Trout - The Blues Came Callin`

Walter Trout - The Blues Came Callin`Terwijl dit jaar in het teken had moeten staan van de feestelijke viering van...

Cover Beth Hart & Joe Bonamassa - Live In Amsterdam

Beth Hart & Joe Bonamassa - Live In Amsterdam Na twee succesvolle platen is het tijd voor een live-album van het gouden duo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT