RECENSIE: Sam Smith - In The Lonely Hour

Sam Smith
2014-07-16 Samen met Disclosure had Sam Smith in 2013 een flinke hit te pakken met het nummer ‘Latch’, net als met ‘La La La’, waarvoor hij samenwerkte met Naughty Boy. Ondertussen is de 22-jarige Brit ook met het solonummer ‘Money On My Mind’ behoorlijk bekend en daar kwam zijn huidige hit ‘Stay With Me’ al snel achteraan. In juni kwam zijn debuutplaat In The Lonely Hour uit en het is de vraag of Smith meer in zijn mars heeft dan een aantal gave samenwerkingen en twee eigen hits.
Het album trapt meteen af met ‘Money On My Mind’, waardoor het vrij moeilijk is om het begin qua hitpotentie nog te overtreffen. Ook ‘Stay With Me’ is al vrij vroeg te horen en daarmee heb je het bekende al gehad in het begin. Veel spannender wordt het album eigenlijk ook niet. Het bevat veelal behoorlijk rustige, zwoele nummers. Het enige moment waarop er weer enigszins pit in komt is in de track ‘Like I Can’. Het bevat een sterkere beat en meer instrumentatie, waardoor het interessanter wordt.

Verder gebeurt er weinig bijzonders op Smith`s debuutplaat. Er is heel veel van hetzelfde: hij gebruikt de hele tijd hetzelfde trucje waarbij hij op een nogal zeurderige manier de hoogte in gaat met zijn stem. Daarbij zijn er drie nummers die elk vrijwel hetzelfde gitaarintro hebben (‘Leave Your Lover’, ‘I’ve Told You Now’ en ‘Not In That Way’). Tekstueel is er ook niet heel veel speciaals aan, het bevat behoorlijk wat liefdesdrama en dit past dan ook goed bij de titel.
Uitschieters zijn natuurlijk ‘Money On My Mind’ en ‘Stay With Me’, twee steengoede nummers, maar ook ‘I’m Not The Only One’, een bijna soul-achtig nummer dat goed bij zijn stem past. ‘I Told You Now’ bevat een lekker refrein en wat dynamiek betreft gaat Smith hier ineens variëren, wat hij verder nauwelijks doet.

Dat Sam Smith een héél goede stem heeft, daar was iedereen al eerder over uit. Helaas heeft hij hiermee op zijn debuutplaat In The Lonely Hour te weinig gedaan en houdt hij het te saai. Hij kan veel meer dan hij laat horen op dit album. Smith had dan ook beter nog een aantal nummers met een hoger tempo en meer pit kunnen maken (neem bijvoorbeeld ‘Restart’, op de deluxe versie van zijn album): hij kan dit prima aan, zoals we al hebben kunnen horen op zijn dance-samenwerkingen. Zijn hitjes doen het goed en hij heeft een hele goede stem waar hij veel kanten mee op kan, maar het album is te saai om te voldoen aan de hoge verwachtingen.
Recensent:Vera Vaessen Artiest:Sam Smith Label:Capitol Records
Cover Mobius - With Time Comes

Mobius - With Tîme ComesDat digitale schijfje dat in de jaren tachtig de grammofoonplaat van vinyl op...

Cover Diablo BLVD - Follow The Deadlight

Diablo BLVD - Follow The Deadlight Alex Agnew is niet alleen een bekende stand-upcomedian, hij is ook een groot...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT