RECENSIE: J. Mascis - Tied To A Star

Mascis
2014-09-09 J Mascis is een Amerikaanse singer-songwriter en het meest gekend als frontman van cultband Dinosaur Jr. TiedTo A Star is de opvolger van zijn vorige soloplaat Several Shades Of Why. Zijn kenmerkende rasperige stem en zijn typerende gitaarspel doen sterk denken aan Dinosaur Jr. Qua volume is het een heel ander verhaal. De elektrische gitaar is ingeruild voor een akoestische en dat werkt prima voor het materiaal dat Mascis heeft geschreven voor dit album. Net als op de vorige plaat.

Mascis is een artiest die net als Robert Smith van The Cure songs schrijft alsof hij nog in zijn puberjaren zit. Net als Robert komt hij er al jaren mee weg en als je naar hem luistert dan begrijp je waarom. Het zijn simpele teksten die je makkelijk pakken door zijn ietwat treurige stem.

De plaat trapt af met ‘Me Again’, een kalm nummer met een fijne riff. Iets wat een hobby-gitarist al snel zou opzoeken omdat het wel lekker klinkt. ‘Every Morning’ is een radiovriendelijke song met een aardig meezingrefrein. Het is zelfs voorzichtig ingekleurd met een elektrische gitaarsolo. Tracks als ‘Stumble’, ‘AndThen’ en ‘Trailing Off’ klinken zelfs na de zoveelste luisterbeurt goed in de oren. Maar het is moeilijk om achteraf te kunnen uitleggen hoe ze klonken. De nummers die daadwerkelijk in het oog springen zijn erg schaars. ‘Come Down’ is een daar een voorbeeld van. De riff is simpel en doeltreffend. Op de achtergrond is een overstuurde gitaar te horen en de tweede akoestische gitaarpartij strompelt achter de eerste gitaar aan, waardoor de luisteraar telkens op het verkeerde been wordt gezet.

Je zou kunnen zeggen dat Mascis altijd met hetzelfde aankomt. Hij is inderdaad niet erg origineel meer, maar er zijn weinig die hem na kunnen doen. TiedTo A Star is een vermakelijke plaat geworden die totaal niet verrast. Maar dat zijn de echte kenners ook niet van hem gewend.
Recensent:Frank de Jong Artiest:J. Mascis Label:Subpop
Cover Stephen Steinbrink - Arranged Waves

Stephen Steinbrink - Arranged Waves Stephen Steinbrink is een singer-songwriter uit de Verenigde Staten die met...

Cover Hiss Golden Messenger - Lateness Of Dancers

Hiss Golden Messenger - Lateness Of Dancers Wie luistert naar Lateness Of Dancers , de nieuwste plaat van His Golden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT