RECENSIE: Sinkane - Mean Love

Sinkane
2014-09-15 De van oorsprong uit Soedan afkomstige Ahmed Galab, die op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten verhuisde, is een veelzijdig man. Tot voor een paar jaar geleden was hij vooral sessiemuzikant, waarbij hij ondermeer heeft samengewerkt met bands als Caribou, of Montreal en Yeasayer. Daarnaast stond hij een paar weken geleden nog als bandleider van de gelegenheidsgroep Atomic Bomb! (met bandleden van onder andere LCD Soundsystem, Hot Chip en Beastie Boys) op Lowlands. En tot slot heeft hij onder de naam Sinkane inmiddels zijn derde volwaardige album Mean Love uitgebracht.

De muziek van Sinkane is het best te omschrijven als een mix van soul, funk, pop, reggae en Afrikaanse invloeden, zo ook op dit derde album. Mean Love is zelfs nog afwisselender dan zijn voorganger Mars, want deze keer zijn ook vleugen country en salsa toegevoegd. De ingrediënten worden daarbij telkens in een andere samenstelling gemixt.

Over het algemeen pakken de combinaties van de verschillende muziekstijlen zeer goed uit. Goede voorbeelden daarvan zijn de mix van pop en funk in het nummer ‘How We Be‘, een mengeling van funk en reggae in ‘Yacha‘ en een blend van salsa en pop in ‘Moonstruck‘. In een enkel geval slaat Sinkane de plank mis, zoals in het nummer ‘Galley Boys’. Een country steel gitaar in een reggae ritme blijkt namelijk toch niet zo‘n goede combinatie. Heel sporadisch beperkt Sinkane zich op de plaat tot één stijl, zoals in de soulvolle single ‘Hold Tight’, dat naast het vrolijk klinkende nummer ‘Omdurman’ één van de hoogtepunten is.

Zoals de titel doet vermoeden gaan de teksten op de plaat over liefde en in sommige gevallen de duistere kanten daarvan. Sinkane is duidelijk op zoek naar zichzelf, maar slaagt er op het album nog niet in om alle antwoorden te vinden. Niet voor niets eindigt hij de plaat met de woorden “Where, if I’m to settle down, will I finally settle? Will I? Will I? Will I? Will I? I want to know. For the sake of my soul.” Met zijn falsetto stem weet de zanger daarbij genoeg emotie in de nummers te brengen.

Mean Love is over het algemeen een zeer aangename cocktail van muziekstijlen. Heel sporadisch valt de mix echter verkeerd uit. Hoe dan ook levert het een verfrissende en afwisselende plaat op, die zich uitstekend leent voor een mooie zomerdag, of een intiem diner.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Sinkane Label:City Slang
Cover A Winged Victory for The Sullen - Atomos

A Winged Victory for The Sullen - Atomos A Winged Victory For The Sullen (zo; dat is eruit) is een duo bestaande uit...

Cover Stephen Steinbrink - Arranged Waves

Stephen Steinbrink - Arranged Waves Stephen Steinbrink is een singer-songwriter uit de Verenigde Staten die met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT