RECENSIE: Reigning Sound - Shattered

RS
2014-09-27 Een paar jaar geleden was Reigning Sound een van de hoogtepunten van het Incubate festival in Tilburg. De vette garagerock walste de kleine zaal plat. Frontman Greg Cartwright maakte destijds duidelijk dat de band niet alleen een zijproject was van het bekende The Oblivians. Reigning Sound bestaat reeds veertien jaar, maar heeft nog nooit zo goed geklonken als op Shattered.

Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat Cartwright bijna de complete lineup heeft vervangen sinds de release van Love and Curses uit 2009. Dit heeft zijn invloed op de sound want de nieuwe bandleden maken het, volgens de zanger zelf, mogelijk dat Shattered voor driekwart een onvervalst Memphis soulalbum is geworden.

Binnen die sound is er toch de nodige afwisseling. Zo is er de hartepijn van 'Never Coming Home' die mooi begeleidt wordt door strijkers en Cartwright die zingt over verloren liefd e"you meant it when you said it", de heerlijke Hammond shuffle die 'Falling Rain' heet, 'If You Gotta Leave' met z'n country twang en de snik in Cartwright's stem.

Sporen van het verleden zijn er nog wel degelijk. Opener 'North Cackalacky Girl' zou een verloren nugget kunnen zijn en zou op een oude Stones plaat niet misstaan. Dit geldt ook voor 'You Did Wrong' die door het jengelende Hammond orgel een aangenaam Doors sfeertje heeft. De Stones komen bij 'My, My' weer duidelijk om de hoek kijken.

Verder noteren we nog de liefdeswals 'Once More', de Memphis soulcover 'Baby It's Too Late' (origineel van Shadden and the King Lears) waarmee Cartwright z'n liefde betuigt aan de muziek die deze stad heeft voortgebracht en het vol verlangen gezongen 'In My Dreams'.
Reigning Sound klinkt enorm overtuigend op dit nieuwe album en geeft na veertien jaar nog steeds blijk van verbetering en verdieping van hun sound. Cartwright loopt duidelijk over van liefde voor enerzijds garagerock en soul anderzijds. Dat hij er bovendien ook nog de zeggingskracht voor heeft verdient respect.
Recensent:Mark Michels Artiest:Reigning Sound Label:Merge Records
Cover Erland and The Carnival - Closing Time

Erland and The Carnival - Closing Time Erland & The Carnival is een band met traditionele waarden. Het trio,...

Cover A Winged Victory for The Sullen - Atomos

A Winged Victory for The Sullen - Atomos A Winged Victory For The Sullen (zo; dat is eruit) is een duo bestaande uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT