RECENSIE: Tops - Picture You Staring

TOPS
2014-09-26 De naam Tops zal niet bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Toch bestaat de Canadese band uit Montreal, die voortgekomen is uit de synthpop band Silly Kissers, al sinds 2011 en heeft de groep met Picture You Staring alweer zijn tweede plaat afgeleverd.

Het is duidelijk dat Tops zich ook op dit tweede album weer grotendeels heeft laten inspireren door artiesten en bands uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Zo lijken de gitaarrif en het ritme in het nummer ‘Circle The Dark‘ wel heel erg op The Police, de basloop in het nummer ‘Outside‘ heel erg op T’Pau en zijn in de nummers ‘Way To Be Loved‘ en ‘Easier Said‘ duidelijk de soul invloeden van Sade en de blues invloeden van Robert Gray hoorbaar.

Het tweede wat opvalt is de sobere productie van het album, waarbij de instrumenten erg droog klinken en waarbij er nauwelijks sprake is van dynamiek in de nummers. Het resultaat is een ingetogen een intieme plaat die in eerste instantie lekker rustig in het gehoor ligt, maar die naar verloop van tijd wat gaat vervelen doordat de nummers maar blijven doorkabbelen. De iele stem van zangeres Jane Penny, die bij vlagen lijkt op Lily Allen maar dan zonder Londens accent, maakt het geheel ook niet veel spannender. Daarentegen zijn de composities behoorlijk sterk en staat er eigenlijk geen enkel slecht nummer op de plaat.

De single ‘Change Of Heart’ is het meest sprankelende nummer en is daarmee tevens het hoogtepunt van het album. Daarnaast valt ook ‘All The People Sleep’ op door de versnelling van het tempo halverwege het nummer. En ook de nummers ‘Sleepwalker’ en het eerder genoemde ‘Way To Be Loved’ behoren tot de fijnere nummers, omdat de fragiele stem van de zangeres hier in ineens perfect tot zijn recht komt.

Picture You Staring is absoluut geen slechte plaat, maar laat door de sobere productie net iets te weinig indruk achter. Het gebruik van enkele effecten of iets meer dynamiek had de plaat tot een veel hoger niveau kunnen tillen. Nu is het album niet veel meer dan een lekker plaatje voor het slapen gaan. En dat is toch een gemiste kans.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Tops Label:Arbutus Records
Cover Radar Men From the Moon - Strange Wave Galore

Radar Men From the Moon - Strange Wave GaloreHet Austin Psych Fest is de festivalhemel voor psychliefhebbers. Goed...

Cover Mirel Wagner - When The Cellar Children See The Light Of Day

Mirel Wagner - When The Cellar Children See The Light Of Day Met haar self-titled debuutalbum gooide Mirel Wagner al hoge ogen,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT