RECENSIE: The Moons - Mindwaves

Moons
2014-10-07 Toen Oasis vijf jaar geleden de pijp aan Maarten gaf, waren de ruziënde broers Noel en Liam vastberaden om met hun nieuw te vormen bands het gat te vullen dat ze zelf creëerden. Natuurlijk bleven de Oasis-fans Beady Eye en Noel`s High Flying Birds trouw, maar om nu te zeggen dat de bands bij een breder publiek de status vergaarde die Oasis had, nee. Als je heel eerlijk bent, behaalde de broers niet het niveau dat ze samen wel wisten te bereiken. Gelukkig kwamen er de afgelopen jaren een aantal bands voorbij die het prima doen in de scene waarin Oasis lange tijd heerste. Een van die bands is The Moons. De band die nauwe banden heeft met Paul Weller wist in 2012 met hun tweede album Fables Of History vriend en vijand, waaronder ondergetekende, te verrassen met een stevig potje Britpop.

Na wat wisselingen binnen de band brachten de Britten onder leiding van zanger en songwriter Andy Crofts onlangs Mindwaves uit. Waar de band op zijn voorganger een heerlijk dosis`60s mods sound voorbij liet komen, is Mindwaves gelaagder en kent het meer variatie dan zijn voorganger. Sowieso is het duidelijk dat de band zich heeft ontwikkeld en een herhaling van zetten wilde voorkomen. Zonder heel ver van de basisingrediënten van de Britpop af te wijken is het The Moons gelukt om een fris, meeslepend album te maken.

De kracht van The Moons op Fables Of History zat hem in de stevige popliedjes met een sterke hook. Die kunst blijkt de band op Mindwaves nog steeds te beheersen, want ook al is het album door psychedelische invloeden en een futuristische touch een stuk rijker aangekleed, stuk voor stuk weten de elf tracks, exclusief ‘Luna Intro’ zich in je hoofd te nestelen. Of dit nu is met de hitgevoelige meezingers als het heerlijk meeslepende ‘Time`s Not Forever’ en ‘You Can`t Slow Me Down’, dat nog wat teruggrijpt naar de `60s mods sound, of met de rijk gearrangeerde afsluiter ‘On The Moon’. Die laatste is overigens door zijn opbouw, afwisseling en dromerige sfeer een van de hoogtepunten van de plaat. Net als het minstens net zo sterke ‘All In My Mind’ dat mede door zijn bombast een hoofdrol opeist. Dat de vergelijking met Oasis niet voor niets is, blijkt uit ‘Society’, dat echter tijdens de bridge een stuk avontuurlijker klinkt dan we van Oasis konden verwachten.

In de persinfo van Mindwaves beschreef frontman Andy Crofts het album als volgt: ”Mindwaves is a melting pot of melody, love, dreams and nightmares”. En dat kunnen wij van Festivalinfo alleen maar beamen. The Moons toont zich met deze sterke plaat een band om in de gaten te houden. Mindwaves is verplichte kost voor iedere liefhebber van Britpop.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Moons Label:Acid Jazz
Cover Entombed - Back To The Front

Entombed - Back To The FrontIedereen die wat heeft met de metal van begin jaren negentig kent Entombed....

Cover Karma To Burn - Arch Stanton

Karma To Burn - Arch Stanton Op een troosteloze zondagavond aan het einde van 2011 stond Karma to Burn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT