RECENSIE: Nachtmystium - The World We Left Behind

Nachtmystium
2014-09-25 Nachtmystium is niet meer. Voorganger Blake Judd heeft de stekker uit de Amerikaanse blackmetalband getrokken en daar mogen we gerust verdrietig om zijn. Want wat Nachtmystium op voorgaande platen heeft laten horen was niet misselijk. De sfeervolle blackmetal die geïnspireerd werd door de bekende Scandinavische bands was altijd onderhoudend en spannend. Judd en zijn mannen wisten de hypnotiserende riffs en schelle gitaarpartijen mooi te doorspekken met psychedelische elementen.

Ook op de laatste plaat die heel treffend The World We Left Behind is getiteld, tapt Nachtmystium weer uit het vaatje van goddelijk schurende blackmetal en wisselt dat af met waanzinnig mooie en gedragen tracks. Zo doet het stuwende ‘In The Abscence Of Existence’ aan het meest melodieuze werk van Hypocrisy denken en horen we in ‘Voyager’ (over de beroemde ruimtesondes) een riff die rechtstreeks van een Primordial-plaat lijkt weggelopen. Daar tegenover staat een track als ‘Into The Endless Abyss’ die Burzum-achtige zang koppelt aan riffs met een vleugje elektronica, dat weer aan Hawkwind doet denken. Het is allemaal even prachtig. Ook als het even wat ongezelliger wordt, zoals in het unheimische ‘Tear You Down’ dat een griezelig mooie riff bevat. Halverwege gaat het tempo in dit nummer even flink omhoog en wordt de track gedragen door een op hol geslagen bas, voortroffelende drums, een hypnotiserende riff en heeft de elektronica een hele subtiele rol. Dit is zo mooi gedaan dat je er even stil van wordt.

Ook nu staat onder de naam ‘On The Other Side’ weer een toegankelijk nummer op de plaat. Het nummer is pure heavy metal en bijna meezingbaar. Waarna het slepende ‘Epitaph For A Dying Star’ (met een vocale gastrol van een onbekende dame) voor altijd het kaarsje uitblaast.
”The hour came, The decision was made, to leave this all forever” voegt Judd ons in ‘The World We Left behind‘ toe om duidelijk te maken dat er geen ontkomen meer aan is.

Nachtmystium heeft ons een hele fraaie erfenis nagelaten en inderdaad is de wereld die de heren achterlaten niet bepaald een toonbeeld van schoonheid te noemen. Het licht gaat uit, het boek is dicht, een van de meest inventieve en meest vooruitstrevende blackmetalbands is helaas niet meer.
Recensent:Jan Didden Artiest:Nachtmystium Label:Century Media
Cover Ben Miller Band - Any Way, Shape Or Form

Ben Miller Band - Any Way, Shape Or FormWie de Ben Miller Band ooit live aan het werk heeft gezien, weet dat deze...

Cover Fozzy - Do You Wanna Start A War

Fozzy - Do You Wanna Start A War Ha, daar is onze gespierde vriend Chris Jericho weer. De Amerikaanse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT