RECENSIE: Broeder Dieleman - Gloria

Gloria
2014-09-04 Zo’n twee jaar geleden verscheen het debuutalbum Alles Is IJdelheid van Broeder Dieleman. De Zeeuws-Vlaamse singer-songwriter, die eigenlijk Tonnie Dieleman heet, leverde hiermee één van de mooiste Nederlandse albums van de laatste paar jaar af. Eind vorig jaar tekende Dieleman bij het Utrechtse Snowstar Records dat het, aanvankelijk bij Beep Beep Backup The Truck verschenen, album opnieuw uitbracht. Op datzelfde label verscheen ook de EP Klein Zieltje en nu volgt Dielemans tweede album Gloria.

Dieleman krijgt op Gloria muzikale hulp van Adam Casey (The Boy Who Spoke Clouds), Janne van Osta (Wolf In Loveland), Ersha Sollgar en Pim van de Werken (Silence Is Sexy). De laatste speelde niet alleen mee op Gloria, maar produceerde het album ook. Gloria werd opgenomen in de woonkamer van Dieleman, terwijl zijn kinderen naar school waren.

Muzikaal gezien ligt Gloria in het verlengde van Alles Is IJdelheid, overwegend rustige nummers waarin de wat onvaste zang van Dieleman op spaarzame wijze wordt omkleed. Naast de gitaar en de banjo is er deze keer echter ook een belangrijke rol weggelegd voor de piano. Dit zorgt ervoor dat het geluid iets voller is geworden, maar de muziek van Dieleman klinkt nog steeds behoorlijk desolaat. Dit geldt het sterkst voor het nummer ‘Leger Van De Heer’, waarin ook een draailier, oftewel een hurdy gurdy horen te horen is.

Dielemans teksten, uiteraard nog steeds in Zeeuws-Vlaams dialect, zijn nogal ongrijpbaar en niet al te vrolijk. Zo zingt hij in ‘Adriana’: “Vroeger was nie alles beter. Ik was jong en wist niet veel. Toen ie bie me kwam en wat ie mee me dee. En ik draag de gevolgen voor altied mee me mee. Ik heb nog nooit het licht gezien.” Geen lichte kost dus. Het levert echter wel een prachtige song op, waarin Dieleman en zijn muzikale vrienden laten horen ook behoorlijk uit de bocht te kunnen vliegen.

‘Leger Van De Heer’ en ‘Adriana’ zijn wellicht de twee mooiste nummers op Gloria, maar ook ‘Aalscholvers’ en ‘Kauwtje’ zijn werkelijk prachtig. Vooral de laatstgenoemde song nestelt zich snel in je hoofd. Opmerkelijk is de haast klassieke piano in afsluiter ‘In Excelsis Deo’. Dit nummer zorgt er tevens voor dat het album, met openingstrack ‘Gloria’, een mooi afgerond geheel vormt.

Na het sterke debuut van twee jaar geleden komt Broeder Dieleman opnieuw met een ijzersterke plaat. Gloria heeft eigenlijk maar één belangrijk minpunt: het album is met negen songs in 35 minuten veel te snel weer afgelopen. Gelukkig zit er een repeat-knop op de cd-speler.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Broeder Dieleman Label:SnowStar Records
Cover Wakey!Wakey! - Salvation

Wakey Wakey - SalvationHet New Yorksecollectief Wakey!Wakey! was één van de revelaties in 2011. Het...

Cover George Ezra - Wanted On Voyage

George Ezra - Wanted On Voyage Iedereen die veel naar de radio luistert of zich ook maar een beetje...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT