RECENSIE: Sick Of It All - Last Act Of Defiance

SOIA
2014-10-29 Het laatste originele wapenfeit van Sick Of It All stamt alweer uit 2010 en dat was het album genaamd Based On A True Story. Ondanks dat de band zelf al bijna dertig jaar actief is, was er op dit album geen greintje slijtage te bespeuren. Sterker nog, met een zeer solide sound, kan het nog gemakkelijk mee met de nieuwe generatie aan hardcore-bands. Zoals het een ware mentor betaamt, lezen zij de les voor, met dezelfde energie als toen ze net begonnen. Alles zit er in, gang-vocals, breakdowns en grootse meezingrefreinen, evenals de maatschappelijke betrokkenheid, wat altijd al een grote rol heeft gespeeld in de songteksten. Ook op het podium vliegen de vonken er nog altijd van af. Kortom, Sick Of It All, is een formule waaraan niks veranderd of bijgesteld hoeft te worden. Toch deden ze dat door in 2011 hun grootste hits opnieuw op te nemen voor de verzamelaar Nonstop, waarbij klassiekers als ‘Scratch The Surface’ en ‘Us Vs Them’ de welverdiende moderne productie kregen. Dezelfde agressie en passie van toen, maar dan toegepast op de dag vandaag. Een gegeven dat ze hebben doorgetrokken naar hun nieuwe en tiende release Last Act Of Defiance.


Of deze titel een voorbode is voor nieuws dat nog niet is uitgebracht, blijft de grote vraag, maar de slijtage komt nu dan toch om de hoek. In tegenstelling tot Based On A True Story, mist het deze keer net dat beetje kaakslag om echt te beklijven. Binnenkomen zoals ‘Death Or Jail’ dat deed, doet ‘Sound The Alarm’ bij lange na niet. Het tempo zit er wel goed in, net zoals de passie en agressie, maar voor alle veertien nieuwe tracks geldt dat ze voor elkaar inwisselbaar zijn. Geen hooks, geen donderslag, melodieuze meezinglijnen of iets anders memorabels waardoor je een bepaald nummer graag nog eens wil horen. Alles is volgestopt met zo hard en snel mogelijk spelen, waarbij de gangvocals in iedere track oververtegenwoordigd zijn. Ideaal natuurlijk als het publiek het kan overnemen als zanger Lou Koller het tijdens de live-show even niet meer trekt. Afsluiter ‘DNC’ is zelfs zo goed als één grote gangvocal.


Het enige wat echt overeind staat op deze release is de rauw energie van Sick Of It All, niet meer, maar voor de die-hard fans zeker niet minder. Verwacht absoluut niets nieuws, geen enkel nummer komt voorbij de drie minuten en ook aan de bezetting of de inzet van de instrumenten is niets veranderd. Het is die welbekende vuistslag van energie en woede die keer op keer voorbij komt. Ook de nieuwe generatie wordt er bij gehaald met schreeuwerd Mad Joe Black van Wisdom In Chains op ‘Facing The Abyss’. Enerzijds is het allemaal lekker vertrouwd, maar anderzijds maakt het dat juist eentonig en impactloos. Het heeft niets dat beklijft. Mocht Last Act Of Defiance daadwerkelijk het laatste wapenfeit zijn, dan is het spijtig om te stellen dat ze net na hun hoogtepunt gestopt zijn.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Sick Of It All Label:Century Media
Cover The Ting Tings - Super Critical

The Ting Tings - Super Critical The Ting Tings zijn voorlopig nog niet uitgedanst. Dat blijkt wel uit hun...

Cover Magic!  - Don`t Kill The Magic

Magic! - Dont`t Kill The Magic Soms vallen de puzzelstukjes zo makkelijk in elkaar, dat het wel magie lijkt....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT