RECENSIE: Lamb - Backspace Unwind

Lamb
2014-11-03 Ruimte is belangrijk voor muziek, in de letterlijke en figuurlijke zin. Om te kunnen relaxen is rust nodig. In de muziek is er ruimte tussen de noten. Voor Andy en Lou van Lamb is dit de kracht van hun muziek. Vandaar dat het zesde album van de Engelse triphop groep Lamb getiteld is als Backspace Unwind. Het is geen verrassing dat de sterren in de hemel, satellieten en meditatie een plaats hebben op de nieuwe plaat. Het representeert de kalmte en inspiratie die ze hebben opgedaan sinds hun vorige werk.

Volgens het duo zelf is de titel van de plaat gekozen omdat ze snel een titel moesten verzinnen voor de pre-order van het album. Vanaf de opener ‘In Binary’ is het al duidelijk dat Lamb zowel zichzelf is gebleven als zichtbaar met de tijd is meegegaan. De elektronische song kent een overstuurde beat die zwoel overgaat in een kosmisch dansbare track. De gelaagdheid is op Backspace Unwind alomtegenwoordig. Bij elke luisterbeurt zijn er weer nieuwe elementen te horen.
Het duo speelt nog steeds met hun roots. Het beste voorbeeld is ‘As Satellites Go By’, waar de piano centraal staat. Het is sereen en heerlijk geproduceerd. De klanken zijn mooi afgewerkt, waardoor het niet vervalt in een traag standaard pianonummer. Laten we niet de wonderlijke stem van Lou Rhodes niet vergeten. Deze kan best concurreren met de droevige en bloedmooie stem van Beth Gibbons van Portishead.

Lou heeft nog steeds de gave om je kippenvel te bezorgen. Haar stem op ‘Doves & Ravens’ heeft iets magisch. Een licht effect geeft het iets mystieks. Het is alsof ze in de ruimte zweeft terwijl ze zingt over afscheid nemen in de hoop weer terug te keren. De afsluiter ‘Only By Skin’ heeft tevens een mooie boodschap. Als je iemand zo dicht bij je houdt uit liefde dat je ziel alleen gescheiden is door elkaars huid. Prachtig. Het zijn dit soort teksten die het duo in ’96 op de kaart zette.

Lamb heeft op de cd geen track als ‘Gorecki’, toch is de kwaliteit van de individuele nummers zo sterk dat er geconcludeerd kan worden dat ze helemaal terug zijn. Ze hebben de wat gedateerde sound succesvol geüpdatet. Het resultaat is triphop 2.0. Een werk dat een eenduidige sound heeft zonder onnodig te herhalen. Een essentiële uitgave voor liefhebbers van intelligente dancemuziek. Spannend, atmosferisch en inspirerend.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Lamb Label:Bertus
Cover Lord Volture - Will To Power

Lord Volture - Will To Power Will To Power is alweer het derde album van het Nederlandse heavy metal...

Cover Ali Campbell - Silhouette

Ali Campbell - Silhouette De perikelen rond UB40 zijn niet meer bij te houden. Ali Campbell doet het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT