RECENSIE: Captain Ivory - Captain Ivory

Capt Ivory
2015-01-19 Soms ontmoet je iemand aan de andere kant van de wereld die je leven volledig om doet slaan. Zo kwamen Robbie Bolog en Steve Zwilling elkaar al backpackend tegen in Rome. Snel ontdekten ze hun gedeelde liefde voor blues, folk en de rock ’n roll van de jaren ’60 en ’70. Eenmaal terug in Michigan (US) begonnen zij met een huisgenoot te jammen en het eerste geluid van Captain Ivory was geboren. Ze vonden nog een drummer en een bassist en het vijftal was compleet. Hun eerste studioalbum is het naar de band vernoemde Captain Ivory.

Laten we beginnen met een oefening om de sound van band in te beelden. Zoals de band zelf treffend zei: “If Chris Cornell and Muddy Waters had a baby, and gave it to Jack White to raise, Captain Ivory it would be.” Niets daarvan is minder waar. De muziek laat zich kenmerken door vuig, bluesy gitaarspel, dreunende drums en een rauwe stem van zanger Jayson Traver. De meest opvallende tracks bevinden zich in het midden van de plaat. ‘False Remedy’ bevat een fijne gitaarsolo en gaat vervolgens naadloos met een tempoversnelling over op een nog fijnere gitaarrif in ‘Quiet Casualties’. Het hoogtepunt van de plaats is ‘Here You Are’, een trage bluestrack. Let vooral op het twee minuten durende outro met een huilende gitaar. Van het hoogtepunt vallen we naar het dieptepunt met ‘Tennessee Approximately’, dat qua sfeer iets heeft van Kid Rock’s ‘All Summer Long’. Daarna speelt het vijftal met prima nummers de plaat vol.

De groep heeft er een jaar lang de tijd voor genomen om te schrijven, op te treden en hun eigen geluid te zoeken en te leren kennen. Na de opnames in de studio werd er een tour gepland en zal de band in februari ook naar Europa komen. Tot nu toe zijn enkel shows in België en Duitsland bevestigd, maar meer zullen er zeker volgen.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Captain Ivory Label:Teenage Head Music
Cover Rob Lynch - All These Nights In Bars Will Somehow Save My Soul

Rob Lynch - All These Nights In Bars Will Somehow Save My SoulNa een handvol EP’s uit te hebben gebracht (drie als Lost On Campus), bracht...

cody

Cody Beebe & The Crooks - Out Here In Amerika worden ze al weggezet als de nieuwe Lynyrd Skynyrd en ook de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT