RECENSIE: Black Roots - Ghetto Feel

Broots
2014-12-03 De Engelse reggaeband Black Roots speelt al vanaf eind Jaren ’90 reggae. De groep verzorgde in 1984 het voorprogramma van UB40 tijdens haar Europese tournee. Na een lange pauze kwam de band in 2004 weer samen. Met nog zes originele bandleden in haar gelederen kan het gezelschap met Ghetto Feel weer een nieuwe plaat aan haar oeuvre toevoegen.

Een album waar de hoeveelheid ervaring zeker uit spreekt. Gespeeld met de kalmte die enkel met de jaren komt, staan er twaalf heerlijke reggae nummers op de plaat. De blazers klinken relaxed en zowel meerstemmig als solo zingen de heren goed. Op ‘Reclaim’ wordt daar nog een politiek kritisch tintje aan toe gevoegd. Dit wordt gecombineerd met een bluesvolle gitaar en het voor reggae kenmerkende deuntje op keyboard. ‘Drawn To My Attention’ is ook een pareltje. Wederom wordt er gebruik gemaakt van meerstemmige zang. De groep doet soms denken aan een vocaal sterkere versie van Israel Vibration of The Congos. Dat blijkt ook uit het iets snellere ‘Stuck Pon Waff’. Speels wijkt het keyboard af van het standaard ritme dat verder bij alle nummers opduikt. Wederom heeft het nummer een maatschappelijk tintje met de tekst ”Colonial power is sinking”.

Black Roots bestaat tegenwoordig uit dertien muzikanten. Deze voortreffelijke reggae moet live ongetwijfeld voor een zomers sfeertje zorgen. Ghetto Feel klinkt alsof het rechtstreeks uit de begindagen van Bob Marley komt. Relaxed klinken de reggaedeunen en nergens is geprobeerd concessies te doen aan de 21e eeuw. Dat maakt de plaat wellicht wat voorspelbaar, maar het valt vooral te prijzen dat deze groep mannen trouw blijft aan haar eigen roots. Bovenal kom je na verloop van tijd in de geest van de voortkabbelende deunen. De blazers sluipen dan je hoofd in en moet je de plaat wel bijna blijven draaien.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Black Roots Label:Sonic Rendezvous
Cover Groundation - A Miracle

Groundation - A MiracleReggaeband Groundation weet altijd goed de balans tussen reggae en jazz te...

Cover Arthur Adam - Magic, Light

Arthur Adam - Magic, Light Arthur Adam trekt al jaren met een geheel eigen plan over de Nederlandse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT