RECENSIE: Maggie Björklund - Shaken

Shaken
2014-12-11 De naam Maggie Björklund zou je vanwege haar Scandinavische afkomst wellicht niet zo snel associëren met americana en andere roots verwante muzieksoorten. Toch waren het gerenommeerde muzikanten uit bands als Calexico en The Posies die maar al te graag met de Deense schone meewerkten in de studio of op het podium. Ook Mark Lanegan liet zich niet onbetuigd en kon nog wel eens plotseling ergens opduiken om Björklund, voornamelijk donkere en grommende, vocale bijstand te verlenen. De eigen composities, de ingetogen manier van zingen maar vooral haar kwaliteiten als bespeler van een pedalsteelgitaar waren ook Jack White opgevallen, dus zo kon het gebeuren dat ze ineens deel uitmaakte van The Peacocks, zijn geheel uit vrouwen bestaande begeleidingsband, tijdens de vorige wereldtournee.

Ondertussen bleek er weer behoefte te zijn ontstaan om geheel zelfstandig te werken aan haar nieuwe album. De inspiratie en creativiteit dienden zich zeer onverwacht en in grote hoeveelheden heel snel aan. Muziek bleek de juiste manier om ellendige privétoestanden te verwerken. Het resultaat hiervan is te horen op Shaken, een stemmige verzameling van rootsy soundscapes waarin de pedalsteelgitaar een voorname rol speelt.

Met de opener van het album ‘Dark Side Of The Heart’ levert Björklund meteen haar visitekaartje af en wordt meteen duidelijk wat hierboven wordt bedoeld. Uiterst melancholieke vocale klanken met een sfeervolle instrumentale begeleiding die het goed zou doen als soundtrack van een Amerikaanse roadmovie. Treurnis en schoonheid blijken weer eens heel dicht bij elkaar te liggen in ‘Teach Me How To Say Goodbye’ of in ‘Fro Fro Heart’ het duet dat zij zingt met Lambchop-voorman Kurt Wagner. Juist die toevoeging van de meer doorleefde stem van Wagner geeft aan wat in het andere materiaal zoal gemist wordt. Je zou haar zo graag eens het verdriet horen uitschreeuwen in plaats van het bedroefd te fluisteren.

Björklund heeft met Shaken een prima album afgeleverd dat juist in deze tijd van het jaar goed tot zijn recht komt, maar om bij beluistering de aandacht er langer dan een half uur bij te houden lijkt iets te veel gevraagd.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Maggie Björklund Label:Bloodshot Records
Cover DAWA - This Should Work

Dawa - This Should WorkIn thuisland Oostenrijk, waar This Should Work vorig jaar al werd...

Cover Luke Sital-Singh - The Fire Inside

Luke Sital-Singh - The Fire Inside Lijstjes. Lekker fantaseren, rangschikken en categoriseren. Mensen houden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT