RECENSIE: Various - Peru Bravo

Bravo
2014-11-20 In 2013 debuteerde Tiger’s Milk Records met de erg goed ontvangen verzamelaar Peru Maravilloso: Vintage Latin, Tropical and Cumbia, waarop een selectie van Peruaanse Latin uit de jaren ’60 en ’70 te horen is. Het label wordt gerund door creatieve duizendpoot Martin Morales. Hij is de zoon van een Engelse vader en een Peruaanse moeder, die zijn sporen verdiende als DJ, producer en hoofd van Disney Music. Inmiddels is hij eigenaar van de succesvolle Londense restaurants Civeche en Andina en heeft hij het kookboek Ceviche: Peruvian Kitchen uitgebracht. Zijn compagnon bij Tiger’s Milk Records is muziekliefhebber Duncan Ballantine en de compilatie is met behulp van Andres Tapia del Rio tot stand gekomen.

Voor het vervolg op Peru Maravilloso heeft het drietal zich verdiept in Peru’s funk, soul en pyschedelische rock uit de laten jaren ’60 en vroege jaren ’70. Nadat de lokale garage punkrock helden van Los Saicos de weg in het instabiele Peru van midden jaren ’60 hadden vrijgemaakt (luister hun hit ‘Demolicion’ die niet op de compilatie staat), schoten de bandjes in hoofdstad Lima als paddenstoelen uit de grond. Die bands speelden in de beginperiode voornamelijk een mix van surf, rock ’n roll en garage punk, maar dat veranderde al snel onder invloed van westerse funk, soul en psychedelische rock. Na een korte periode van bloei, werd deze creatieve periode de kop ingedrukt door het militaire dictatoriale regime van generaal Juan Velasco Alvarado. Na een staatsgreep nam hij op 2 oktober 1968 de macht over van de democratisch gekozen president Fernando Belaunde.

Zoals ook blijkt uit de titel, Peru Bravo: Funk, Soul & Psych From Peru’s Redical Decade, komen deze aspecten terug in de vijftien Spaans- en Engelstalige nummers op dit compilatiealbum. Daarbij behoeft het woord ‘bravo’ een nadere toelichting: met dat woord wordt in Peru niet alleen lof geuit, maar het betekent ook ‘gevaarlijk’.

Je wordt meegenomen in de swingende psychedelische rock van Laghonia, het riffje van hun nummer ‘Bahia’ klinkt als ‘Venus’ van Shocking Blue, en Telegraph Avenue, met het geweldige ‘Sungaligali’. De band Jean Paul ‘El Troglodita’ heeft wat moeite met het halen van de hoge noten in ‘Everything’s Gonna Change’, maar leveren daar wel een van de leukste en pakkendste nummers van de plaat af. Onder andere Black Sugar en Los Belkings nemen de (crossover-) funk voor hun rekening en Thee Image geeft een mooi voorbeeld van de bezieling van Peruaanse Soul. Van de drie covers op het album valt vooral de ontzettend swingende en Spaanstalige versie van ‘Hey Joe’ (uitgevoerd door Jeriko) op.

Tiger’s Milk Records laat de luisteraar met Peru Bravo: Funk, Soul & Psych From Peru’s Redical Decade op unieke wijze kennis maken met een ontzettend mooi stukje Peruaanse muziekgeschiedenis. Een must have voor muziekliefhebbers met een brede smaak of niche idioten!
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Various Label:Tiger`s Milk Records
Cover Avi Buffalo - At Best Cuckold

Avi Buffalo - At Best CuckoldNet als het een paar maanden geleden besproken Real Estate spreekt Avi...

Cover Nick Nicely - Space Of A Second

Nick Nicely - Space Of A Second Over de carrière van nick nicely valt een geweldige biografie te schrijven....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT