RECENSIE: Hang The Bastard - Sex In The Seventh Circle

HTB
2014-11-16 Een van de belangrijkste sludgebands van dit moment is ongetwijfeld Hang The Bastard. De Engelse formatie is in 2009 opgericht en heeft in de vorm van twee EP’s en een album al een paar mooie wapenfeiten op haar naam staan. Sex In The Seventh Circle is het tweede volledige album van het viertal uit Londen.

Op Sex In The Seventh Circle worden we getrakteerd op een partij intensieve sludge. Tijdens de eerste drie nummers van de band worden we daarbij flink op het verkeerde been gezet. Zo zijn de vocalen van Tomas Hubbard geïnspireerd door blackmetal en extreme hardcore. Zijn krijs gaat werkelijk door merg en been. Daarbij is openingsnummer ‘Keeping Vigil’ redelijk snel voor stoner begrippen. Ook het “kettingzaag”-geluid in ‘Morrs Tempest’ doet eerder aan gruizige deathmetal denken dan aan sludge, laat staan stoner (de muziekstijl die in de persinfo aangehaald wordt). Het is echter voornamelijk het lome tempo dat aan stoner en aanverwante muziekstijlen doet denken.

Pas bij ‘The Majestic Gathering Of Goetia’ zoekt de band eindelijk echt de stoner/sludge regionen op. Een traag doomtempo en een met veel fuzz doordrenkte riff zet namelijk alles weer recht. Het daaropvolgende zeven minuten durende ‘Mist Of Albion’ gaat zelfs flink de psychedelische kant op. Een loom bas- en gitaarloopje wordt mooi afgewisseld met een loodzware riff en vervormde vocalen.

Hierna wordt de botte bijl weer tevoorschijn gehaald. In ‘Sex In The Seventh Circle’, ‘Absorption’,‘Beyond The Pale’ en afsluiter ‘Sweet Mother’ wordt er namelijk weer redelijk wat tempo gemaakt en ook Hubbard krijst in deze songs alsof de duivel hem op de hielen zit. Deze nummers zijn het slotstuk van een intensief stuk sludge metal dat opvalt door fraaie riffs, een loodzware ritmesectie, opvallende zang en prachtig gitaarwerk. Het maakt Sex In The Seventh Circle tot een van de beste en zeker een van de meest intensieve slugde releases van de laatste tijd.
Recensent:Jan Didden Artiest:Hang The Bastard Label:Century Media
Cover Catfish & The Bottlemen - The Balcony

Catfish and the Bottlemen - The BalconyZe waren in Engeland al BBC Radio 1 Introducing talent , brachten er vijf...

Cover Amulet - The First

Amulet - The First Oldschool metal is in. En ook Amulet uit Londen heeft dat goed in haar oren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT