RECENSIE: Obey The Brave - Salvation

OTB
2014-11-23 Het spel van de (melodische) hardcore is weer uitgespeeld voor dit jaar. Latere inzendingen bekijken we nog wel, maar we weten al wie de winnaar is: Obey The Brave pakt dit jaar de titel. Hun nieuwe plaat Salvation is zo belachelijk goed, dat het heel onwaarschijnlijk is dat er in het genre dit jaar nog een beter album opduikt.

De Canadese mannen braken door met hun album Young Blood, waarop meer metalinvloeden te horen waren. Maar waarop ook duidelijk was dat de band nog zoekende was naar de juiste sound. Lang niet alle nummers vielen echt op hun plek, en een hiphop-beat als interlude was gewoon raar. Tegelijk doken er her en der al melodische elementen op en die richting is klaarblijkelijk de juiste geweest

Zoals leadzanger (leadbruller) Alex Erian terecht opmerkt in het persbericht; er zijn meer punkrockinvloeden te horen op Salvation. Juist die maken het album perfect. De intro bijvoorbeeld van ‘Back In The Day’ zou het ook redden op een album van echt punkbands, maar de manier waarop het nummer zich vervolgens ontvouwt als een pit-anthem pur sang is ronduit geweldig.

Het is maar een willekeurig voorbeeld, dat ‘Back In The Day’. Stuk voor stuk zijn de twaalf nummers op Salvation ijzersterk. Beukend, vol met energie, perfect afgerond, slim opgebouwd. Kortom; ze zijn af. De gitaarriffs zijn om van te smullen, met af en toe een fijn onverwachte dissonant. De drums razen, maar nemen gas terug als het moet of juist als er gebeukt moet worden. Met een geweldige frontman, die opvallend goed verstaanbaar is voor hardcore, staat het geheel als een huis. De schreeuwende gang-vocals die met ”Oo-O-Oh’s”, herhalende teksten en ”WOW’s” de nummers ondersteunen, zijn het laatste ultieme ingrediënt.

Er is eigenlijk niets mis met Salvation. Het is herkenbaar in de zin dat je duidelijk de invloed van andere bands hoort, maar de kleine onverwachte dingen op het album en de kwaliteit maken dat de plaat het reguliere niveau ver, maar dan ook ver overstijgt. Dat Obey The Brave met zo’n goed album zou komen, lag voor velen niet in de lijn der verwachting, maar het is wel degelijk gebeurd. Deze band gaat de komende jaren de scene domineren, als ze dit niveau vasthouden. Festivals als Groezrock zouden dan ook nu deze band moeten boeken, want dit wil je. Gaan wij in de tussentijd de boos-motiverende teksten even uit ons hoofd leren.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Obey The Brave Label:Epitaph
Cover King 810 - Memoires Of A Murder

King 810 - Memoires Of A MurdererWie zich aan de klanken van King 810 begeeft, kan maar beter bij voorbaat...

Cover Sleepwave - Broken Compass

Sleepwave - Broken Compass Wie had dat ooit durven denken: een nu-metal plaat die ouderwets aanvoelt?...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT