RECENSIE: Pentatonix - That`s Christmas To Me

Pentatonix
2014-12-22 Niet zo lang geleden kregen we bij Festivalinfo een EP binnen van de a capella groep Pentatonix. Net als wij had het grootste deel van Nederland nooit van dit gezelschap gehoord. Daar brachten Scott Hoying, Kirstie Maldonado, Mitch Grassi, basstem Avi Kaplan en beatboxer Kevin “K.O.” Olusola de afgelopen maanden verandering in. Pentatonix was naast de verschillende recensies in Nederland ook in ons land te bewonderen ter promotie van de EP PTX, Vol III en hun onlangs verschenen kerstalbum. Zowel op de radio, bij 3FM, als op tv bij RTL Late Night lieten deze stemvirtuozen een prima indruk achter met hun interpretatie van ‘Problems’ (Ariana Grande).

Inmiddels hebben we Sinterklaas de deur gewezen en staat de Kerstman te trappelen, dus is het een goed moment om het kerstalbum van deze Amerikanen, That`s Christmas To Me te beoordelen. Waar er tegenwoordig door allerlei artiesten wordt gezocht naar die nieuwe kerstklassieker, zoekt Pentatonix het bij hun favoriete kerstklassiekers. Je zult ze echter niet betrappen op die uitgekauwde hits van Wham! en Mariah Carrey. Gelukkig maar.

Het album opent met klassieker ‘Hark! The Herald Angels Sing’ dat zeer traditioneel begint, maar met behulp van gospel en een hiphopbeat (die ook ‘Santa Claus Is Coming To Town’ van een modern jasje voorziet) een lekker frisse sound krijgt. ‘White Winter Hymnal’, de eerste single van het debuutalbum van Fleet Foxes is, net als bonustrack ‘Let It Go’, misschien niet echt een uitgesproken kerstliedje, laat staan een klassieker, het misstaat niet op dit kerstalbum. Onder het genot van de heerlijke meerstemmige (echoënde) zang en claps waan je je al snel in winterse (kerst)taferelen.

Waar ‘Sleigh Ride’, ‘Dance Of The Sugarplum Fairy’ en ‘It`s The Most Wonderful Time Of The Year’ op de beat na redelijk intact zijn, wordt ‘Winter Wonderland’ verpakt in een mashup met ‘Don`t Worry, Be Happy’. Dat kan niet? Jawel hoor, Pentatonix kan dat. Het lied wordt een les die iedere overspannen boodschappen- of cadeautjesjager in de laatste dagen voor het kerst ter harte zou moeten nemen. Tussen al dat bestaande werk vinden we net als op de eerdere EP`s gelukkig ook eigen materiaal. In dit geval is een van de mooiste kerstliedjes van het album er een van eigen hand. De titelsong is een fraai gezongen hymne die precies de juiste snaar weet te raken. Dat de groep fantastisch kan zingen blijkt andermaal op de schitterende uitvoering van ‘Silent Night’ en het meeslepende ‘Mary, Did You Know?’.

Hoewel Pentatonix met That`s Christmas To Me zich vooral toelegt op klassiekers uit het kerstgenre, weet het vijftal uit de hoek van oubolligheid te blijven. En dat is knap bij liedjes die vaak al honderden keren zijn gecoverd. That`s Christmas To Me is een herkenbare, maar hele frisse kerstplaat die je zonder enige twijfel in huis kunt halen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Pentatonix Label:RCA
Cover Jett Rebel - Hits For Kids

Jett Rebel - Hits For KidsWie Jelte Tuinstra, alias Jett Rebel niet kent, heeft het afgelopen jaar...

Cover Antony and The Johnsons - Turning

Antony and The Johnsons - Turning De muziek van het New Yorkse Antony And The Johnsons is moeilijk,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT