RECENSIE: Jett Rebel - Hits For Kids

Rebel
2014-12-31 Wie Jelte Tuinstra, alias Jett Rebel niet kent, heeft het afgelopen jaar onder een steen geleefd. Met zijn twee EP’s (die hij samenbracht op het album Venus & Mars) speelde hij bijna elk Nederlands festival plat, trad hij op in diverse tv-shows en won hij, als kers op de taart, ook nog eens een 3FM-award voor beste nieuwkomer. Tussen al dit succes door vond de 23e jarige Tuinstra ook nog eens de tijd om aan zijn eerste echte album te werken. Hij reisde hiervoor naar London af om met de gerenommeerde producer Tony Platt samen te werken, bekend van onder andere Bob Marley en AC/DC. Dit resulteerde in Hits For Kids, een album vol met doordachte popnummers die goed in het gehoor liggen.

Net als een van zijn vele helden – Prince in dit geval – schreef, arrangeerde, speelde en zong Tuinstra alles op het album helemaal zelf. Muzikaal gezien stuitert het alle kanten op. Opener en single ‘Pineapple Morning’ borduurt verder op de aanstekelijke uptempo gitaarmuziek die centraal stond op zijn eerdere EP’s. Het nummer bevat schitterende breaks, tempowisselingen en wordt gedragen door een machtige melodielijn. Hierna duikt Tuinstra de jaren tachtig in en worden de energieke nummers ingeruild voor liedjes met een lager tempo en een echte eighties feel, zoals ‘Dance Underneath The Sheets’ en ‘When She’s Older’, die hier en daar doen denken aan Prince en zelfs Queen. De zoetgevooisde nummers ‘Hold You’ met zijn funky baspartij en ‘Mary Anne’ met zijn fragiel gitaarlijntje zijn echte hoogtepunten die in je hoofd blijven hangen. Het meest fascinerende nummer van het album is echter ‘Baby’, een gevoelige ballad waarin Tuinstra erg veel emotie legt in zijn vocalen. Kenmerkend voor dit nummer is het sublieme geluid van een windorgel als enige muzikale ondersteuning.

Hoewel Hits For Kids muzikaal gezien knappe, doordachte nummers bevat met veel verschillende lagen, laat het tekstueel gezien af en toe te wensen over. Met teksten als “I’m a T-Rex” en “is there really a chance I can get this dance” heeft Tuinstra zich er iets te makkelijker vanaf gemaakt, waardoor het ietwat kinderachtig en goedkoop overkomt.
Wie Jett Rebel kent van zijn hits ‘Tonight’ en ‘Louise’ zal niet meteen opgewonden raken van Hits For Kids. De nummers vertonen wat meer muzikale diepgang en zijn niet meer zo recht toe recht aan als de liedjes op Venus & Mars. Toch is Tuinstra erin geslaagd een overtuigend album vol prima popnummers te maken die je misschien niet meteen bij je nekvel grijpen, maar steeds interessanter worden naarmate je ze vaker beluistert.
Recensent:Loek Hendrikx Artiest:Jett Rebel Label:Sony Music
Cover Slipknot - .5: The Gray Chapter

Slipknot - .5: The Gray ChapterMet het overlijden van bassist Paul Gray leek het even alsof Slipknot nooit...

Cover Pentatonix - That`s Christmas To Me

Pentatonix - That`s Christmas To Me Niet zo lang geleden kregen we bij Festivalinfo een EP binnen van de a...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT