RECENSIE: Pianos Become The Teeth - Keep You

PBTT
2014-12-04 Met de vorige albums Old Pride (2009) en The Lack Long After (2011) heeft Pianos Become The Teeth zichzelf uitstekend op de kaart gezet als post-hardcore outfit die een flinke dosis screamo niet schuwt. Op hun derde album (en tevens debuut op groot punklabel Epitaph Records) slaat de band een andere richting in.

Opener ‘Ripple Water Shine’ zet de toon op een manier die veelvuldig terug te horen is op het album: cleane vocals van zanger Kyle Durfey, gitaren die elementen van postrock door laten schemeren en doordringende drums die het tempo bepalen. Een melodischer en minder agressief geluid, dat is wat de band laat horen. Onderwerp van de plaat is verlies, waarop Durfey veelvuldig zingt over zijn overleden vader. ‘April’ laat, als tweede nummer, wellicht het beste horen tot waar Pianos in staat is. Het nummer kent langzame en vreedzame momenten, maar werkt naarmate het nummer vordert naar een hoogtepunt toe. Ook de tekst komt bij vlagen in als een baksteen: ”You got your dad, his dying days / You got it all”.

‘Lesions’ begint dan weer op een meer krachtige, uitgesproken manier en bouwt, met doordringende bas en een hoog tempo, de melodische kaders om de zware teksten die een stevige indruk achterlaten. ”And I’m wearing stock smiles so well / But who deals with anything like this well”, het is maar een voorbeeld van de emotionele lading die Pianos op de luisteraar afvuurt. Het album komt echter niet droevig of verdrietig over, maar laat in veel nummers juist een hoopvolle kant van zich horen. Waar Durfey op vorige albums de frustraties van zich afschreeuwde, lijkt hij op Keep You meer vrede te hebben met het verlies.

Alle nummers op Keep You hebben een sterke identiteit en staan goed op zichzelf. Het feit dat veel liedjes een relatief langzame opbouw hebben, doet echter niks af aan de intensiteit van het album. De songs zijn breekbaar, emotioneel en zitten vol met gevoel. Afsluiter ‘Say Nothing’ is echter het hoogtepunt van de plaat. De 7-minuten durende song is een goede schets van het album en brengt de melodieuze kant, maar ook de rauwere randjes, perfect samen. Keep You mag dan een totaal andere muzikale richting op gaan, Pianos zorgt er met elk nummer voor dat dat de intensiteit nooit verloren gaat. Concluderend kunnen we zeggen dat Keep You een grote kanshebber is voor de titel ‘album van het jaar’, want het album zorgt bij vlagen voor flink wat kippenvel. De heren staan daarnaast op 23 januari in de Winston Kingdom dus, lieve lezers, ga dat zien heen! Spektakel gegarandeerd.
Recensent:Edward Kerkhof Artiest:Pianos Become The Teeth Label:Epitaph
Jimmy Barnes

Jimmy Barnes - 30:30 HindsightIn Australië verscheen afgelopen augustus 30:30 Hindsight , het vijftiende...

Cover dEUS - Selected Songs 1994-2014

dEUS - Selected Songs dEUS is zonder twijfel één van de beste groepen van het Europese vasteland....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT