RECENSIE: Evanescence - The Open Door

Evanescence - TheOpen Door
2006-11-01 In 2003 bracht de uit Little Rock, Arkansas afkomstige band Evanescence de single Bring Me To Life uit, waarop Gothic-metal en nu-metal met elkaar werden gecombineerd. Deze combinatie van de twee best verkopende metal-stromingen bleek een commerciële meesterzet en het nummer werd een wereldwijde hit. Na dit succes scoorde de band nog een grote hit met de ballad My Immortal. Als gevolg van deze twee hits ging het album Fallen in grote hoeveelheden over de toonbank en bereikte het in 35 landen de gouden of platina status.

Vaak zie je dat bands die opeens zoveel succes hebben snel een nieuw album in elkaar flansen om het momentum te behouden. Evanescence heeft er echter voor gekozen om ruim de tijd te nemen voor hun nieuwe album. Ruim drie jaar hebben de fans erop moeten wachten, maar met The Open Door is hun geduld zeker beloond.

Opnieuw horen we de bekende combinatie van Gothic-metal en nu-metal, maar opvallend genoeg staan er op The Open Door geen nummers met een rapper (zoals Bring Me To Life) en ook staat er slechts één echte ballad op. Het had uit commercieel oogpunt natuurlijk voor de hand gelegen om een paar nieuwe versies van de grote hits op te nemen, maar dit heeft de band dus niet gedaan. Ook opvallend is de stevige geluidsmix waarin de gitaren prominent aanwezig zijn en geen muren van keyboards worden opgetrokken. Hierdoor klinkt de band vaker als nu-metal met een zangeres en een piano, dan als echte Gothic-metal.

De single Call Me When You’re Sober geeft een redelijk beeld van hoe het album klinkt. Veel stevige up-tempo rockers met ruimte voor rustigere stukken. Voorbeelden hiervan zijn opener Sweet Sacrifice, Weight Of The World en Cloud Nine.

Daarnaast is er ook ruimte voor wat langzamere nummers. Een goed voorbeeld hiervan is Lithium (geen cover). Het begin van dit nummer klinkt als Tori Amos, totdat de gitaar erin komt waarna het behoorlijk stevig wordt. Mede door het lagere tempo gaat dit nummer behoorlijk richting Gothic-metal. Ook Snow White Queen klinkt wat meer richting Gothic-metal, hoewel dit nummer wel up-tempo is. In Lacrymosa en Your Star is duidelijk een koor aanwezig, waardoor ook deze nummer een Gothic-metal geluid hebben.

Met The Open Door lijkt Evanescence de gouden combinatie van Gothic-metal en nu-metal gevonden te hebben. Het album bevat veel goede songs, is gevarieerd en ook behoorlijk stevig.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Evanescence Label:Sony Music
C-Mon & Kypski - Where The Wild Things

C-Mon & Kypski - Where the Wild Things AreC-Mon & Kypski zijn hedentendage een vier-koppige band. Dit komt met name...

MonkeyRAM - Control

MonkeyRAM - Control Voor haar tweede EP Control is de Noord-Hollandse band MoneyRAM niet over...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT