RECENSIE: At The Gates - A War With Reality

At The Gates
2015-01-13 At The Gates is één van de belangrijkste en invloedrijkste bands in de geschiedenis van deathmetal. Ze zijn zelfs de grondleggers van de legendarische Gothenburg Sound, wat het beste te zien is als een mix van deathmetal en heavy metal. Logisch dat deze reputatie een hoop druk kan leggen op een formatie die sinds 1995 geen nieuw materiaal heeft uitgebracht. Met hun nieuwe album genaamd At War With Reality zetten ze de teller op vijf. Hiermee wil de band iets ouderwets ten gehore brengen, maar anderzijds ook weer niet te vastgeroest zitten in het oude patroon. Om er voor te zorgen dat de fans niet overstuur raakten door de hoge verwachtingen, hebben de Zweden alle tijd van de wereld genomen. Sinds hun hervorming in 2007 hebben ze een lange tijd niet aan nieuw materiaal gewerkt, allicht wel ideeën uitgewerkt, maar echt aan de slag gingen ze pas in 2013. Zelfs toen werd er niet gehaast, en aan de hand van het uitwisselen van ideeën en via mail en in persoon, kreeg het uiteindelijk zijn vorm.

Voor meer dan 70 procent zijn de gebroeders Björler verantwoordelijk voor de riffs en melodieën die zich in dit monsterlijke gitaargeweld afspelen, terwijl zanger Tomas Lindberg zich over de thematiek van de teksten gebogen heeft. Er is zelfs sprake van een concept, dat wederom afwijkt van de vorige releases. Let wel, dit is geen verhaallijn die zich tussen de muziek voortbeweegt, maar er is zeker een thema in de vorm van Magic Realism. Dit is een subgenre van het surrealisme, wat het beste te definiëren is als de dingen die in de realiteit gebeuren die toch net iets te vreemd zijn om te geloven. Hiermee keert de band terug naar de jonge jaren, waar de teksten veelal een filosofische randje en diepte hadden.

Hoewel ze dus allen los van elkaar aan het werk gingen, klinkt het wel alsof ze allen samen in één en dezelfde ruimte staan te spelen. De productie is rauw, maar naadloos, iets wat dit grootse en bombaarse geluid prima past. At War With Reality is agressiever en zelfs nog een tintje donkerder dan je van ze gewend bent. De vocalen zijn genadeloos rauw en daarin levert Lindberg een prima kunstje. Verwacht niet al te veel variatie hierin, maar die heeft de muziek des te meer te bieden. Het tempo ligt hoog, er wordt veel gescheurd en zelfs de solo’s worden niet geschuwd. Het mag gezegd worden, met deze plaat is At The Gates er zeer zeker in geslaagd om het oude met een nieuw geluid te verenigen. De klassieke genadeloosheid, schijt aan alle trends en jezelf als muzikant voorop stellen. In een tijd waar er steeds meer vaart achter een nieuw album gezet moet worden, bewijst At The Gates dat het absoluut loont om hier gerust je tijd voor te nemen.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:At The Gates Label:Century Media
Cover Skeptical Minds - Run For Your Live

Skeptical Minds - Run For Your LiveIn 2012 vond de tiende editie van het welbekende Metal Female Voice Fest...

Cover A Liquid Landscape - The Largest Fire Known To Man

A Liquid Landscape - The Largest Fire Known To Man A Liquid Landscape is een Nederlandse band, maar dat hoor je absoluut niet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT