RECENSIE: Tommy Moustache - Tommy Moustache

Moustache
2015-01-29 De avonturen van het verzinsel Tommy Moustache zijn net zo knotsgek als de muziek van de gelijknamige band. Tommy’s banden met cultheld Steven Seagal en moeizame verhouding met poedels houden gelijke tred met de jazz van het viertal. Tommy Moustache staat ver af van de radiovriendelijke jazzvocalisten die hun weg naar het poppubliek hebben weten te vinden. Hoewel het compromisloze karakter van de muziek prijzenswaardig is, bevestigt het album Tommy Moustache dat het geen sinecure is om met experiment te overtuigen.

‘Toppie Kruiper’ is met het samenvallen van gitaar en saxofoon dan ook niet representatief voor de rest van de plaat. Door elkaar kronkelende bas-, gitaar- en saxofoonlijnen zijn namelijk het favoriete recept van Tommy Moustache. Dat recept pakt niet altijd even goed uit. Hoe meer ruimte er in bepaalde delen onbenut blijft, hoe beter de nummers. ‘Krank Im Kopp’ en het ingetogen begin van ‘Fishting Away’ vallen positief op. Niet alles meteen volproppen biedt de mogelijkheid om ook binnen een nummer te variëren.

Aan variatie ontbreekt het namelijk nog wel eens. Saxofonist Jasper van Damme toont zich een goede ontregelaar, maar zou met meer wisselingen qua dynamiek het niveau omhoog trekken. ‘One, Two, Drei...Fly’ begint mooi door sterk samenspel van Van Damme en gitarist Jorn ten Hoopen, maar verveelt op den duur doordat het te veel op hetzelfde thema leunt. Door de overige experimeteerdrift staat ‘One, Two, Drei...Fly’ dan ook volledig op zichzelf.

Stukken beter is ‘Straußflug a.k.a. The Ostrick’ – zonder meer de raarste titel van de tracklist. Door de ruige breaks doet het nummer aan Ibrahim Maaloufs broeierige jazz denken. De toch al funky start krijgt een passend vervolg door een door drummer Mark van Kersbergen ingezette versnelling. Ondanks het stevige tempo verzandt de band eens niet in nodeloos gefreak. Wanneer Tommy Moustache niet alles tegelijk wil laten horen, komt de eigenzinnige jazz beter tot zijn recht.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Tommy Moustache Label:Elevate Records
Cover Dream Police - Hypnotized

Dream Police - HypnotizedHet ontbreken van een punkattitude kan The Men niet verweten worden. Deze...

Cover Gregory Porter - Issues Of Life -Features And Remixes

Gregory Porter - Issues Of life - Features And Remixes Gregory Porter heeft zijn zaakjes goed op orde. Met zijn eerste twee albums...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT