RECENSIE: Hookworms - The Hum

Hookworms
2014-12-23 Nog geen twee jaar na hun debuutplaat Pearl Mystic komt het Engelse collectief Hookworms alweer met een opvolger. Deze nieuwe worp, The Hum, laat horen dat de band een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het debuut was een donkere spannende plaat, maar was ook wat grillig en uit balans. Op deze opvolger heeft de band zichzelf beter in de hand en zijn de nummers meer af en in balans, zonder daarvoor aan spanning in te leveren.

De titel van de plaat verwijst naar het fenomeen dat er mensen zijn die een lage bromtoon horen, variërend van storend en vervelend tot gekmakend en onverdraaglijk. De band maakt veelvuldig gebruik van drones in hun muziek, repeterende elementen, die net zoals zo'n hum, onverstoorbaar blijven doorlopen. Dit wil de band net als op de voorganger, benadrukken door tussen de nummers in korte tracks te plaatsen, waarin zo’n drone blijft doorlopen. Deze tracks zijn net als op het vorige album met een Romeins cijfer aangeduid en op deze plaat opvolgend doorgenummerd. Een voorbeeld hiervan is ‘IV’, waarin de gitaar feedback doorgaat. Veel nummers lopen op die manier in elkaar over, zodat de plaat het momentum vasthoudt.

Dit is slim gedaan, waardoor de soms harde en heftige nummers langzaam transformeren en de herhaling extra benadrukt wordt. Ook zorgt dit nu juist voor de sterke samenhang op de plaat en is dit waar de band grote stappen heeft gemaakt. Gebleven zijn gelukkig de punkrock invloeden en de soms bijna hysterische zang, zoals op het openingsnummer ‘The Impasse’. In ‘Beginners’ horen we een orgeltje, dat vervolgens met meer volume in ‘v’ blijft doorspelen en in ‘Off Screen’ weer op normale geluidssterkte doorloopt. Ook hier worden op deze manier de nummers aan elkaar gesmeed tot één geheel. Het nu en dan lekker ontsporende orgeltje komt vaker terug en zulke elementen zorgen voor genoeg spannende momenten..

Het maakt van The Hum een intrigerende plaat, die niet snel zal gaan vervelen. Hookworms lijken hier hun draai en identiteit volledig te hebben gevonden en terecht duiken ze dan ook op in de verschillende jaarlijstjes. Live moet dit ook tot een boeiende uitvoering kunnen leiden, dus houd de band in de gaten wanneer ze eventueel de oversteek gaan maken voor optredens in de buurt.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Hookworms Label:V2 Records
Cover Swearing At Motorists - While Laughing, The Joker Tells The Truth

Swearing At Motorists - While Laughing, The Joker Tells The TruthAcht jaar deden ze erover, het duo van Swearing At Motorists , om met een...

Cover Wallace Vanborn - The Orb We Absorb

Wallace Vanborn - The Orb We Absorb Het gaat de Gentse rockformatie Wallace Vanborn behoorlijk voor de wind. Op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT