RECENSIE: Todd Tobias - Impossible Cities

Todd Tobias
2015-01-07 Geïnspireerd door een boek met denkbeeldige steden en een prentenboek met min of meer hetzelfde concept, schreef multi-instrumentalist Todd Tobias een verzameling instrumentale nummers rondom dit thema. Het resultaat is Impossible Cities, zijn tweede soloalbum, waarop in totaal zestien van dit soort stukken zijn verschenen. De titels van de nummers zijn de namen van deze verzonnen plaatsen en zo tref je exotische oorden aan als 'Kish' of 'Nargesh'.

Het is een interessant en ook wel gewaagd concept, want hoe vang je een stad in een muzikaal stuk en dan ook nog eens een niet bestaande? Tobias probeert dit door soundscapes neer te zetten die een bepaalde sfeer oproepen, de sfeer van de desbetreffende stad. Blijkbaar is zijn verzonnen wereld behoorlijk donker en wat naargeestig, want de meeste nummers roepen een beklemmende sfeer op. Zo hoor je op 'Dravidia' een zware cello, waarbij beelden binnenkomen van een duistere stad in een dikke mist, met nauwe donkere steegjes en smoezelige muren.

Nu en dan neemt hij je mee naar wat prettigere plekken, door bijvoorbeeld wat meer te gaan rocken zoals in 'Kur' of 'Pyrrus', maar ook dan krijg je nooit het gevoel van een zonnige of prettige omgeving. Dit is waarschijnlijk een gevolg van Tobias' zijn schrijfstijl, die de nummers allemaal een beetje dezelfde richting opduwen. Ook zijn de meeste composities vrij minimaal ingevuld, waardoor het nooit echt uitbundig of vrolijk wordt. Je krijgt nooit echt het gevoel een wereldreis te maken, maar meer het idee plaatsen bij elkaar in de buurt te bezoeken. Ook is het niet altijd even makkelijk een plaats te duiden en lukt het hooguit om wat flarden op te roepen, alsof het een te vage herinnering betreft.

Als concept is Impossible Cities gedurfd en interessant, maar tegelijkertijd heeft Tobias zich het ook erg moeilijk gemaakt en stelt hij de luisteraar behoorlijk op de proef. Het wordt ook niet echt duidelijk wat hij er verder mee wil zeggen. Het komt nu meer over als een soundtrack voor een duistere film met enkel brokjes filmmuziek. Uiteindelijk zal het niet een plaat zijn die je lang bijblijft en keer op keer opnieuw opzet.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Todd Tobias Label:Tiny Room Records
Cover Flo - D`Amore E Di Altre Cose Irreversibili

Flo (NL) - D`Amore E Di Altre Cose IrreversibiliVanuit het zonnige Napels brengt zangeres Flo (Floriana Cangiano) haar...

Cover Swearing At Motorists - While Laughing, The Joker Tells The Truth

Swearing At Motorists - While Laughing, The Joker Tells The Truth Acht jaar deden ze erover, het duo van Swearing At Motorists , om met een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT