RECENSIE: Flo (NL) - D`Amore E Di Altre Cose Irreversibili

Flo
2015-01-28 Vanuit het zonnige Napels brengt zangeres Flo (Floriana Cangiano) haar eerste album D'Amore E Di Altre Cose Irriversibili uit. De titel laat zich vertalen als ”De Liefde En Andere Onomkeerbare Dingen”. Flo begint momenteel door te breken in haar thuisland Italië. Zo won ze de belangrijke singer-songwritersprijs Musicultura 2014 en treedt ze op met andere grootheden uit Napels, zoals Daniele Sepe. Flo liet zich inspireren door verschillende steden in Zuid-Europa en wil de Mediterrane sferen overbrengen in haar muziek. Met elf liedjes gezongen in vijf verschillende talen (Italiaans, Frans, Portugees, Spaans en Catalaans) en met invloeden uit de traditionele muziekstijlen uit deze regio, lukt dit haar zeker. Ook wanneer men niet al haar talen spreekt, is Flo’s debuut nog steeds heel mooi en toegankelijk.

Met haar loepzuivere en heldere stem brengt Flo nummers die pop mengen met, onder andere, traditionele fado en chansons. Het nummer ‘Ça Ne Tient Pas La Route’ bevat deze mix met chansons en laat zien dat een combinatie van traditionele en hedendaagse stijlen heel goed kan uitpakken. Het liedje staat in twee versies op het album, een akoestische variant en een versie met een grotere instrumentatie. Hoewel het Frans van Flo niet heel mooi uitgesproken is, hebben beide versies iets speels en maken ze de luisteraar vrolijk. Het Catalaanse nummer ‘Olor A Lluna' heeft dezelfde kwaliteiten als ‘Ça Ne Tient Pas La Route’. Deze liedjes zorgen met hun vrolijkheid voor een prettige afwisseling op het album. De rest van de cd is namelijk een stuk zwaarmoediger. Zo heeft Flo twee heel gevoelige covers opgenomen. ‘Pirati A Palermo’ is een gedicht van de Sicilliaanse dichter Ignazio Buttitta dat de zangeres Rosa Balistreri in de jaren zestig op muziek heeft gezet. Flo brengt de pijn uit het gedicht over met lange uithalen, onder de simpele begeleiding van één gitaar. De andere cover is 'Presentimento', wat “voorgevoel” betekent. Het origineel is van zanger E.A. Mario en hij beschrijft hierin op emotionele wijze zijn liefde. Dit nummer betekent veel voor Flo en daarom heeft ze het een plek gegeven op haar eerste album.

Hedendaags, traditioneel, opzwepend en gepijnigde tranentrekkers, Flo kan het allemaal. Ze brengt het zuiden naar je toe met haar prachtige stem. Hoewel dit zuiden af en toe wel heel dramatisch klinkt, heeft Flo een album uitgebracht die bij velen in de smaak zal vallen.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Flo (NL) Label:Munich Records
Cover Friends of the Family - Friends Of The Family

Friends of the Family - Friends Of The FamilyIn 2012 ontstond in Den Haag een band van maar liefst elf man, genaamd...

Cover Todd Tobias - Impossible Cities

Todd Tobias - Impossible Cities Geïnspireerd door een boek met denkbeeldige steden en een prentenboek met min...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT