RECENSIE: Starkill - Virus Of The Mind

Starkill
2015-01-20 Amper anderhalf jaar na de debuutplaat komt Starkill alweer met nieuw werk, Virus Of The Mind geheten. Wie zich goed met voorganger Fires Of Life kon vermaken zal ook de tweede plaat van het melodieuze deathmetalgezelschap uit Chicago kunnen waarderen.

Het feit dat we twee nieuwe leden binnen de band mogen verwelkomen heeft het bandgeluid geen kwaad gedaan. Sterker nog, met het binnen halen van gitarist Tony Keathly en bassist Shaun Andrachuk lijkt het of de band nog wat beter is geworden. Het heeft in ieder geval zanger/gitarist Parker Jameson gestimuleerd om het beste in hem naar boven te halen. De songs die hij geschreven heeft zijn afwisselend en blijven nog beter hangen dan op het debuut. Wat opvalt is dat er regelmatig een lekker duister sfeertje door de songs waart en dat de gitaarsolo’s flitsend zijn.

Hoewel het album nog als een raket uit de startblokken vliegt met drie ijzersterke melodieuze metalsongs in het straatje van Children Of Bodom laat de band het tempo regelmatig los om juist daardoor nog sterker naar voren te komen. Mooi voorbeeld hiervan is het naar Hypocrisy maatstaven geknede ‘Virus Of The Mind’ dat prachtig melodieus is, maar ook flink wat duistere kanten vertoont met de Burzum-achtige zang van Jameson. Ook apart is het wat springerige en tegendraadse ‘Skyward’, dat daarnaast een lekker droefgeestig toetsenpartijtje bevat. Ook de experimenten met normale zang hierin zijn geslaagd te noemen.

Nog melodieuzer wordt het in ‘Before Hope Fades’ waarin de band de gothic kant opzoekt. Ook hier horen we en mooie afwisseling tussen grunt en normale zang. De eerste naam die hier naar boven komt borrelen is die van het Finse Sentenced. Het hoogtepunt moet dan nog komen in de vorm van het ‘God Of This World’ dat behoorlijk wat blackmetalelementen bevat en nogmaals de duistere elementen van de band benadrukt.

Virus Of The Mind is een ijzersterk album van Starkill. Dit is verplichte kost voor liefhebbers van melodieuze en afwisselende deathmetal. Daarbij heb je steeds het idee dat het beste van de band nog moet komen. Tenslotte is het voor de heren nog maar net begonnen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Starkill Label:Century Media
Cover Tigre Blanco - Light Up The Fire

Tigre Blanco - Light Up The FireEindhoven staat bekend als Rock City. Gitaren, speedrock en het hardere werk....

Cover Red Circuit - Haze Of Nemesis

Red Circuit - Haze Of Nemesis Zonder ook nog maar iets over Red Circuit gelezen te hebben is bij de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT