RECENSIE: Alex Highton - Nobody Knows Anything

Highton
2014-12-31 Alex Highton is een Engelse singer-songwriter die relatief laat in zijn leven aan een muzikale carrière is begonnen. In 2009 kickstartte Hollywoodster Ashton Kutcher Highton’s loopbaan door de toen nog labelloze troubadour aan te prijzen op Twitter. Van daaruit is het goed ontvangen eerste album Woodditon Wives Club ontstaan. Deze wordt nu, twee jaar later, opgevolgd door de altijd moeilijke tweede: Nobody Knows Anything
Wat direct opvalt is dat het instrumentarium uitgebreid is. Een keur aan strijkers, blazers en houtwerk is uitgerukt om Highton bij te staan op deze dertien nieuwe tracks. Verwacht echter geen grote orkestrale uitspattingen, het liedje staat nog immer centraal. De grootste kracht van Nobody Knows Anything is om deze instrumenten zó ingetogen te laten spelen dat het geheel extreem makkelijk te beluisteren wordt. Ondanks de soms wat zware onderwerpen (Het bestaan van God, het opgroeien in een gebroken gezin) weet Highton de luisteraar bij de hand te nemen en langzaam door zijn verhalen te leiden.
Deze manier van spelen heeft echter wel tot gevolg dat het even duurt voor de nummers zichzelf laten zien. Tijdens de eerste paar draaibeurten is Nobody Knows Anything zeker makkelijk te beluisteren, maar blijft er ook erg weinig hangen. Dat er wel veel kwaliteit op het album staat toont zich pas later, als je ineens mee gaat fluiten met ‘You Don’t Own This Life’ of je vingers beginnen te tikken op de maat van het walsende ‘Mephisto’.
Highton stelt zich tekstueel vaak kwetsbaar op. Meerdere keren twijfelt hij openlijk aan zichzelf, zoals op ‘Kills’, waar hij zingt: ”Can somebody tell me what I’m living for / Cause as I get older I’m not really sure”. Uiteindelijk wordt er vertrouwen geput uit het feit dat het antwoord op die vraag (en vele anderen) waarschijnlijk niet bestaat, zo besluit hij op ‘It’s’. ”The thruth is we don’t know / We haven’t got a clue / I could be going to hell / Well who could tell”, een typische zinsnede van een man die zich prettig lijkt te voelen bij het feit dat hij geen idee heeft waar hij naartoe aan het werken is. Misschien ook niet heel verwonderlijk voor een muzikant die laat in zijn dertiger jaren nog geen album op zijn naam had staan.

Nobody Knows Anything vraagt je om het tijd te gunnen. Om de nummers draaibeurt voor draaibeurt op je in te laten werken, waardoor stukje bij beetje meer duidelijk wordt over zowel de muziek als de muzikant. Een album voor liefhebbers van pure singer-songwriters.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Alex Highton Label:Sonic Rendezvous
Cover Saint Saviour - In The Seams

Saint Saviour - In The Seams Saint Saviour is het alias waar Becky Jones, voormalig zangeres van...

Cover Jennie Abrahamson - Gemini Gemini

Jennie Abrahamson - Gemini Gemini Popmuziek uit Scandinavië heeft zelden betere tijden gekend. De afgelopen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT