RECENSIE: Che Sudaka - Hoy

Hoy
2015-02-11 De bandleden van Che Sudaka kwamen elkaar jaren geleden tegen in Barcelona, waar deze illegale immigranten uit Argentinië en Colombia als straatmuzikanten speelden. Inmiddels heeft de band met Hoy haar zesde studioalbum uitgebracht en speelde de band al menig festival plat met haar aanstekelijke feestmuziek die in de categorie mestizo valt. Deze stijl is het best te omschrijven als een mix van latin, salsa, ska, punk, rock, reggae en hip hop.

Ten opzichte van de vorige platen heeft de band een kleine koerswijziging richting de Colombiaanse muziek gemaakt, waardoor er op dit nieuwe album iets minder ska- en punk nummers staan. Na een zeer rustig intro barsten de feestelijke klanken echter los. Gewapend met aanstekelijke accordeon klanken, opzwepende gitaren, pompende baspartijen en salsa en polka ritmes, wordt de luisteraar meegevoerd in een exotische reis van vooral politiek getinte nummers over onder andere de onderdrukking van de Colombiaanse boeren en andere onrechtvaardigheden die om een revolutie vragen. De band wordt daarbij bijgestaan door een keur van gastmuzikanten, waaronder bandleden van Gogol Bordello en Dr. Krapula, Bruno “Sargento” Garcia, en onze eigen skagoeroe Mark Foggo.

Na vijf uptempo nummers gaat het tempo in ‘Cuando Será’ in een iets lagere versnelling, wat voor een aangename afwisseling zorgt. In de daarop volgende nummers wisselen de tempo’s elkaar redelijk af, waardoor de aandacht ook op de tweede helft van de plaat goed bewaard blijft. De hoogtepunten van de plaat zijn de skanummers ‘No Estamos Solos’ en het enige Engelstalige nummer ‘Don’t Ask Me’ waarin een gastrol is weggelegd voor de eerder genoemde Mark Foggo, het titelnummer ‘Hoy‘ vanwege de interessante opbouw met tempoversnelling en transponatie en de combinatie van ‘Viendo Tu Vida Al Pasar‘ en ‘Viendo Tu Makina Punk‘, waarbij het laatstgenoemde nummer als punkversie voortborduurt op het eerst genoemde nummer. Tot slot klinkt de band in het minimalistisch uitgevoerde nummer ‘Alumbra Tu Alma’ heel erg op de bekendste vertolker van de mestizo, Manu Chao.

Op Hoy laat Che Sudaka zich wederom van zijn sterke kant horen. Het is misschien niet de meest vernieuwende plaat, maar wel een album met zeer aanstekelijke nummers die met hart en ziel zijn vertolkt. Daarmee brengt de band opnieuw een stukje zon en warmte in ons koude kikkerlandje.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Che Sudaka Label:Xango Music
DC

David & The Circumstances - This Part Of MeSinds de grote populariteit van een tv-programma waarin Giel Beelen op zoek...

Cover The Decemberists - What a Terrible World, What a Beautiful World

The Decemberists - What A Terrible World, What A Beautiful World Na de tournee bij het album The King Is Dead kondigde zanger/gitarist Colin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT