RECENSIE: S. Carey - Supermoon

S. Carey
2015-02-13 S. Carey is bij de meeste mensen bekend als de percussionist van de populaire indiefolkband Bon Iver. Zijn soloproject is ontstaan tussen het toeren met Bon Iver door. Zijn nieuwe EP is opgenomen tijdens de perigee-syzygy of de Supermoon. Dit is wanneer een volle of nieuwe maan zichtbaar is terwijl de afstand tussen de aarde en de maan het kleinst is. De schijf kent zes tracks, waarvan één nieuw nummer. Vier ervan zijn alternatieve versies van eerder werk. Daarnaast kent de EP een cover van Radiohead, ‘Bulletproof I Wish I Was’.

De songs zijn allemaal op een gestripte manier opgenomen. Het zijn persoonlijke en ingetogen opnames die de kern van de nummers zo min mogelijk verheerlijken. ‘We Fell’ en ‘Into The Stream’ hebben beiden een prachtig slot waarbij een strijkpartij een grote rol speelt. Sean Carey heeft het voor elkaar gekregen om de tracks opnieuw uit te vinden, zonder dat ze teveel gaan lijken op het origineel. Je kunt alleen aan de zang horen dat het om dezelfde songs gaat.

Ondanks het feit dat het vijf erg mooie toevoegingen zijn aan het werk van S. Carey is er weinig spannends te vinden op de EP. Het is precies wat je verwacht van een ingetogen plaat. Er is wel een spanningsboog te vinden op ‘We Fell’ en ‘Into The Stream’, maar ook hier weet het niet echt te pakken. De stem van Sean is heerlijk en de tracks lenen zich gemakkelijk voor een rustige avond. Meer is het niet. Dit komt vooral door de keuze van instrumenten. Er gebeurt technisch vrij weinig en het feit dat er vrij standaard akoestische instrumenten worden gebruikt helpt niet mee.

Sean heeft met zijn EP vooral voer voor de fans geproduceerd. Het zijn werkelijk alternatieve versies van bestaande nummers. De cover is wellicht de minste van de zes tracks, maar dat zal de liefhebbers van S. Carey niet deren. Net als het feit dat de EP zowel saai als wonderlijk is. Het zijn werkelijk zes fijne songs, maar toch is het niet voor iedereen. Daarvoor mist het de techniek, diepte en originaliteit. Het is echter geen mislukte schijf, want Sean wil dat je de muziek van dichtbij ervaart en dat is hem gelukt.
Recensent:Frank de Jong Artiest:S. Carey Label:Jagjaguwar
Cover Drive By Wire - The Whole Shebang

Drive By Wire - The Whole ShebangNa het debuut Drive By Wire (2006) en het tweede album Between Oceans...

Cover Noveller - Fantastic Planet

Noveller - Fantastic Planet Noveller is het soloproject van de Amerikaanse gitariste en filmmaakster...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT