RECENSIE: Aldous Harding - Aldous Harding

Aldous
2015-02-09 Aldous Harding is een singer-songwriter uit Nieuw-Zeeland, die eind vorig jaar haar titelloze debuutalbum uitbracht. Deze release ging in ons land helaas min of meer onopgemerkt voorbij, maar BBC Radio 6 zette het nummer ‘Stop Your Tears’ op de playlist en deze mooie song trok de aandacht van ondergetekende.

Op zoek naar meer materiaal van de Nieuw-Zeelandse zangeres, viel het op dat haar muziek niet op Spotify staat. Wel zijn er op YouTube en Vevo verschillende video’s te vinden van nummers die op Hardings debuutalbum staan.

Hardings album verschijnt op Lyttleton Records, een klein label uit Nieuw-Zeeland. Ze wordt muzikaal bijgestaan door een flink aantal gasten, waarvan een deel ook bij dit label zit. Ondanks de vele gasten is de muziek veelal ingetogen.

Het album opent met het eerder genoemde ‘Stop Your Tears’, dat desolaat maar tegelijkertijd warm klinkt. De muzikale aankleding is spaarzaam met een hoofdrol voor de akoestische gitaar en mooie achtergrondzang, die vooral bestaat uit “oeh”- en “aah”-partijen. Ook zingt er tegen het eind opeens een man met Harding mee en dit geeft een erg mooi effect.

Songs als ‘Small Bones Of Courage’ en ‘No Peace At All’ liggen in het verlengde van ‘Stop Your Tears’, met zeer spaarzame begeleiding. Dit geldt ook voor ‘Two Bitten Hearts’, dat wel wordt opgesierd door een erg mooie zingende zaag.

In andere songs laat Harding horen dat ze ook uit de voeten kan met een wat uitbundigere begeleiding. Voorbeelden hiervan zijn ‘The Hunter’, waar een erg mooie vioolpartij in zit, en ‘Titus Groan’.

De muziek van Harding ligt in het verlengde van jaren ’60 folk. Soms klinkt ze pastoraal, maar soms hoor je ook freakfolkinvloeden doorklinken. Sowieso klinkt het allemaal vrij tijdloos, Harding trekt zich duidelijk niets aan van de waan van de dag. En daarnaast schrijft ze ook nog eens mooie liedjes.

Het enige minpunt is dat deze liedjes vaak wel aan de lange kant zijn. Van de negen songs op het album klokken er zeven boven de vijf minuten. In sommige gevallen had het wel iets bondiger gemogen. Verder valt er echter niets aan te merken op dit debuut van Aldous Harding. Laten we hopen dat het album uiteindelijk de aandacht krijgt die het verdient!
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Aldous Harding Label:Konkurrent
N F

Nite Fields - DepersonalisationHet Australische Nite Fields heeft vier jaar gedaan over het opnemen van...

Cover Les Sins - Michael

Les Sins - Michael Les Sins is het alter ego van Toro Y Moi. Hij bracht onder die naam eerder...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT