RECENSIE: Mark Ronson - Uptown Special

Ronson
2015-02-06 Als producer van de succesvolle plaat Back In Black van Amy Winehouse, wist de Britse producer en componist Mark Ronson zich flink in de kijker te spelen. Daarna werkte hij samen met Lily Allen, Adele en zelfs Paul McCartney. Als uitvoerend artiest wist hij dit succes nog niet te evenaren, maar met Uptown Special is het hem nu toch gelukt. Wereldwijd staat de plaat bovenaan de albumlijsten, aangejaagd door de single ‘Uptown Funk’ met Bruno Mars, die al wekenlang de hitlijsten en radiostations domineert. Het stomende funknummer is daarmee hoogst waarschijnlijk nu al één van de grootste hits van 2015, terwijl het jaar nog maar net is begonnen.

Ronson realiseerde zich wel dat hij het in zijn eentje niet voor elkaar zou krijgen en kreeg bij het schrijven van de nummers hulp van zijn idool, Pullitzer prijswinnaar Michael Chabon, en Jeff Bhasker, die onder andere met Kanye West en Alicia Keys werkte. Ook wist hij een divers pluimage aan artiesten bij elkaar te krijgen voor de zangpartijen. Naast de al eerder genoemde Bruno Mars, leveren ook Tame Impala’s Kevin Parker, rapper Mystikal en niemand minder dan Stevie Wonder een bijdrage.

Het knappe van Ronson is, dat hij het beste uit de artiesten weet te halen, maar ze ook uiteenlopende nummers laat zingen. Zo zingt Parker vol galm op het licht psychedelische en uiterst dansbare ‘Daffodils’, maar is hij met zijn hoge stem en falset ook volledig op zijn plek op het naar Steely Dan refererende ‘Summer Breaking’, wat hij nog eens herhaalt in het heerlijke disconummer ‘In Case Of Fire’. Niet alleen de geweldige soul van Stevie Wonder wordt ingezet op het openingsnummer ‘Uptown’s First Finale’, maar ook zijn uit duizenden herkenbare mondharmonicaspel.

Ronson blijkt een feilloze neus te hebben voor wat een liedje nodig heeft om optimaal te klinken. Geïnspireerd door de funk en disco uit de jaren zeventig en tachtig, en wat hij zelf hoorde en draaide eind jaren negentig in de clubs van New York, is Uptown Special een geweldig lekkere dansplaat geworden. Zoals hij zelf ook zegt zit hij boordevol ideeën, dat het nodig is om duidelijke keuzes te maken. Dat lijkt niet helemaal gelukt op dit wel erg veelzijdige album, dat inderdaad zoveel verschillende kanten laat horen, dat er met gemak drie platen uit voort hadden kunnen komen. Met meer focus had hij zomaar een klassieker kunnen afleveren, al laat hij nu wel in één keer al zijn talenten zien. En natuurlijk is ‘Uptown Funk’ zo’n fantastisch nummer en megahit, dat het in zijn eentje ook het hele album zou kunnen trekken, al is dat uiteindelijk helemaal niet nodig. Want Uptown Special over het geheel vooral een mooie en erg fijne verzameling liedjes, waaraan heel veel plezier te beleven valt.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Mark Ronson Label:Columbia
Cover Damien Rice - My Favourite Faded Fantasy

Damien Rice - My Favourite Faded FantasyWe hebben er lang op moeten wachten, maar na een radiostilte van acht jaar is...

Cover Meghan Trainor - Title

Meghan Trainor - Title Wie Meghan Trainors’ hit ‘All About That Bass’ het afgelopen najaar gemist...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT