RECENSIE: Boxed In - Boxed In

Boxed in
2015-03-22 Ontmoet Oli Bayston. Het grote brein achter het funky popgezelschap <>Boxed In uit Londen.
Als zoon van een operazanger en een pianolerares is de man al zo lang hij zich kan herinneren omringd door klassieke muziek. Hij ging vervolgens zelf muziek studeren in Manchester. Schreef een hoop liedjes, trad op met zijn band Keith en hij produceerde her en der nog wat (hij werkte onder andere met Lily Allen en Hot Chip). Belangrijker nog: Hij ontdekte dance. En hoewel Boxed In onder de noemer (indie)popmuziek weggezet kan worden, is er duidelijk sprake van invloed uit de elektronische hoek. Luister naar liedjes als opener ‘Mystery’ en ‘No Joke’ en de rode draad lijkt snel gevonden. Vooral de opvallend repeterende tandem van funky drums en goed gevonden basloopjes lijken de liefde voor house te verraden.

De producer (ook Bayston) zijn wens om op plaat live over te komen is duidelijk uitgekomen. Het geheel voelt wel elektronisch. Maar laat alles inspelen door een aantal zeer begenadigd muzikanten en het klinkt alsof het live is. We hebben hier te maken met een man die de kunst van het schrijven (en spelen) serieus neemt, maar die er ten alle tijden voor vecht het (pop)liedje centraal te laten staan. Dit gejongleer resulteert in een prettig luisterend album. Boxed In doet qua dansbaarheid zo nu en dan een beetje denken aan bands als The Rapture, maar minus de happy-go-lucky feel. De trage afsluiters ‘Lo Life’ en ‘Wild West’ zijn prachtige sombere liefdesliedjes. Ditzelfde geldt ook voor de meer uptempo nummers. Het is een wonderlijke paradox om in zulke funky deuntjes, mede door het afstandelijke en ietwat sombere stemgeluid van Bayston, toch een zweempje melancholie te ontdekken. Zo hebben we ook direct de vinger op de zere plek: Af en toe lijkt het hem allemaal iets te makkelijk af te gaan. Alsof al dat talent voor hem zo gewoon is dat hij soms een tikje verveelt klinkt.

Toegegeven, een kniesoor die er op let want het mag de pret zeker niet drukken. Al met al is dit een zéér strak album van een man van wie we ongetwijfeld nog veel gaan horen. Dat hopen we in ieder geval.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:Boxed In Label:V2 Records
Cover Gang Of Four - What Happens Next

Gang Of Four - What Happens Next ”What happens next?” Dat moet Andy Gill zich hebben afgevraagd toen zijn...

Cover Pond - Man, It Feels Like Space Again

Pond - Man, it Feels Like Space Again Het is niet makkelijk om uit de schaduw van je grote broer te treden en al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT