RECENSIE: Ólafur Arnalds - OST: Broadchurch

Broadchurch
2015-02-15 In de populaire Britse tv-serie Broadchurch moeten twee detectives in een slaperig stadje met dezelfde naam een moord zien op te lossen van een 11-jarig jongetje. Er zijn een aantal elementen die de serie apart zet van de tientallen andere Britse detectives die wekelijks hier en aan de overzijde het kanaal te zien zijn. Het gevoel voor sfeer en klamme spanning is hierbij misschien wel het meest distinctief. Vaak zien we lange scènes zonder dialoog maar met een lange close-up of een portret van het kleine plaatsje aan de Britse kust. Onder deze beelden heeft Ólafur Arnalds, één van de wonderkinderen van de moderne klassieke muziek, een BAFTA-winnende compositie gezet. Deze wordt nu als voorloper op seizoen 2 uitgegeven op EP.

Arnalds was in 2011 al succesvol met zijn albumdebuut For Now I Am Winter, waarvoor hij meerdere onderscheidingen kreeg. Die plaat stond vol met schitterende passages waarin de isolatie en ijzige eenzaamheid van het dunbevolkte IJsland diep geworteld zaten. Voor deze soundtrack probeerde hij die elementen te combineren met de spanning van een detective en de broeiende conflicten die eigenlijk voortdurend deel uitmaken van het plaatsje Broadchurch. Voor het overgrote deel houdt Arnalds het instrumentarium klein. Geen uitgebreide strijkers of epische composities, maar fluisterende piano’s en krakend hout. Het uiterst dreigende pianospel tilt de spanning op je scherm naar een hoger plateau, maar weten ook zonder visuele component voor een bepaald soort ongemak te zorgen.

Iedereen die de pilot heeft gezien weet dat deze afsluit met een prachtige serie close-ups van de inwoners van Broadchurch als ze proberen te laten indalen wat er precies in hun zo idyllisch lijkende woonplaats is gebeurd. Onder deze beelden heeft Arnalds het nummer ‘So Close’ geschreven, waarbij de vocale diensten ingenomen worden door Arnór Dan, een IJslandse zanger die regelmatig met Arnalds samenwerkt. ‘So Close’ is één grote stilte voor de storm, vol broedende elektronica en fluisterende stemmen op de achtergrond. Het is een afwijking van de rest van deze EP en zijn algemene werkwijze, maar het slaagt in zijn poging de onheilspellende sfeer van de pilot te vangen in drie minuten en tegelijkertijd een heel seizoen op te zetten (volgens Arnalds zelf zijn er zelfs tips over de twisten die het plot gaat nemen verstopt in het nummer).

Het is bewonderenswaardig dat Arnalds voor zijn eerste soundtrack zich niet heeft laten verlijden tot het schrijven van epische composities. Hij houdt het - in lijn met de serie waar deze EP voor geschreven is - sober. Een knappe showcase van één van de meest talentvolle moderne componisten ter wereld.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Ólafur Arnalds Label:Mercury Records
Okie

Okieson - The Moment You’re Airborne…Keer op keer weet Okieson het weer voor elkaar te krijgen om een...

Determination

Brainpower - Determination “Sjans maar en dans maar, want dit is nu die lekkere dansplaat.” Iedereen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT