RECENSIE: Chadwick Stokes - The Horse Comanche

Chadwick
2015-04-04 Nu de lente eindelijk een beetje begint door te breken komt Chadwick Stokes (echte naam Chad Stokes Urmston) met zijn nieuwe album met de ideale soundtrack hiervoor. Deze muzikant van Amerikaanse bodem heeft al een aardige carrière achter de rug. Hij was de frontman van de bands Dispatch en State Radio en trad hij daarmee op in het befaamde Madison Square Garden. Toch werd het tijd voor iets anders. Hij verliet zijn bands en ging solo verder om terug te gaan naar de basis. The Horse Comanche is inmiddels zijn tweede soloalbum en is tot stand gekomen op een bijzondere manier. Chadwick Stokes besloot zijn nummers te testen door Amerika rond te reizen met zijn jonge gezin, te slapen onder de blote hemel en door intieme optredens te geven in de huiskamers van fans. Door de reacties en input van zijn publiek heeft hij zijn liedjes keer op keer verbeterd en afgemaakt. Daarnaast werkte hij samen met een nieuw productieteam, waaronder Sam Beam, de producer van Iron And Wine. Het hele album zit dan ook goed in elkaar en wordt niet saai, sterker nog, naar mate de cd vordert wordt de muziek alleen maar leuker. De nummers geeft een fijne combinatie van country, rock, ‘70’s en zelfs een vleugje Jason Mraz.

The Horse Comanche start met het nummer ‘Pine Needle Tea’ en daarmee wordt de hulp van het nieuwe productieteam duidelijk: Chadwick Stokes tokkelt op zijn gitaar, iets dat hij voorheen niet deed. Kleine vernieuwingen als deze maken het album verfrissend. Het mooie hiervan is dat het activisme en het strijden voor een betere wereld door Chadwick nog beter over komt in zijn protestnummers. De eerste single ‘Our Lives Our Time’ is een goed voorbeeld hiervan. Het nummer opent wederom met een tokkelende gitaar, maar in een funky ritme. De muziek is pakkend en opgewekt, maar laat ook duidelijk een kritisch geluid horen tegenover de huidige samenleving. Vervolgens ontstaat er een rap-intermezzo dat het nummer helemaal af maakt.

Hoewel de liefde voor de meeste artiesten de grootste inspiratiebron is, heeft Chadwick Stokes op dit album pas voor het eerst een liefdesliedje staan. Geïnspireerd door de vliegtuiggordel die strak over de heupen moet zitten en aangemoedigd door zijn vrouw, schreef hij het nummer ‘I Want You Like A Seatbelt’. Het is een zomers liedje geworden dat wordt ondersteund door een tamboerijn en waarin gezongen wordt over boomhutten. Lichtvoetig of kritisch, Chadwick’s muziek leent zich er prima voor.

Al met al hebben de veranderingen Chadwick Stokes goed gedaan. Het album klinkt frisser, complexer en nog leuker dan zijn eerdere platen. The Horse Comanche zal goed in de smaak vallen bij trouwe fans, maar zal vast ook veel nieuwe fans maken.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Chadwick Stokes Label:Nettwerk Music Group
Cover Jodymoon - All Is Waiting

Jodymoon - All Is Waiting Jodymoon is singer-songwriter, folk, blues, pop, jazz, indie, country…wat...

Cover The White Birch - The Weight Of Spring

The White Birch - The Weight Of Spring Het was een warme zomeravond in 2006 toen de Noorse slowcoreband The White...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT