RECENSIE: Moon Duo - Shadow Of The Sun

Moon Duo
2015-04-05 Met de aangekondigde headlinerposities op Eindhoven- en Liverpool Psych Fest later dit jaar zijn ze niet meer weg te denken uit de wereld der psychedelische muziek. We hebben het natuurlijk over Moon duo, de psychedelische spacerockband die oorspronkelijk als zijproject werd opgericht door Wooden Shjips frontman Erik ‘Ripley’ Johnson en partner Sanae Yamada. Al sinds 2009 schotelt het duo, bewapend met slechts een gitaar, synthesizer en drummachine, het publiek knetterharde, hypnotiserende krautrock voor. Het onlangs gereleasete album genaamd Shadow Of The Sun vormt daarop geen uitzondering.

Net als op voorgangers Mazes (2011) en Circles (2012) blijft het duo ook ditmaal niet verre van de geestverruimende sound van Wooden Shjips. Voor Shadow Of The Sun besloten Johnson en Yamada echter hun vertrouwde drummachine in te ruilen voor een drummachine van vlees en bloed, in de gedaante van Canadese drummer John Jeffrey. Een prima zet, aangezien dit het geluid zeker ten goede komt. Opener ‘Wildling’ is om te beginnen een typische Moon Duo track die je met zijn repetitieve uptempo riff en bezwerende gitaarsolo’s naar hogere sferen tilt. Ripley’s karakteristieke, hese stem, laag galmend in de mix, geeft het nummer tevens een onheilspellend, doch opwindend karakter.

Het gros van de nummers op Shadow Of The Sun kent zo’n soortgelijke repetitieve aard. Dansbare tracks als ‘Night Beat’ en ‘Zero’ verrassen met een pakkend synthesizerdeuntje, maar leunen wederom het gehele nummer op hetzelfde ritme. Slowtempo track ‘In A Cloud’ is vervolgens een fijne afwisseling in al het psychedelische uptempo geweld.

Voor de echte parels moeten we helemaal achteraan de plaat zijn. De laatste twee tracks ‘Ice’ en ‘ Animal’ zijn beide beestachtige nummers met een heerlijke groove die de innerlijke oermens in ons naar boven halen. ‘Ice’ is een heerlijke pompende synthesizertrack van maar liefst zeven minuten, die echter niet verveelt door zijn bezwerende solo’s en pakkende melodielijn. Slotakkoord en single ‘Animal’ is tot besluit een nummer dat je na ruim twee minuten, dankzij zijn vuige fuzz-gitaar, pompende drums en spookachtige synthesizer sound, happend naar adem achterlaat.

Hoewel Shadow Of The Sun op geen enkele manier vernieuwend te noemen is, is Moon Duo erin geslaagd om opnieuw een prima album te maken dat zich uitstekend leent voor live performances. Dus gaat u er maar voor zitten en laat u meevoeren door de hypnotiserende klanken van Moon Duo’s nieuwste geesteskindje.
Recensent:Loek Hendrikx Artiest:Moon Duo Label:Konkurrent
Cover Stage Republic - Firstage

Stage Republic - FirstageNederland profileert zich meer en meer als muziekland. Nederlands talent zit...

Cover Houndstooth - No News From Home

Houndstooth - No News from Home Volgens de bandleden van Houndstooth is er maar één mogelijkheid: na het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT