RECENSIE: The Dallas Project - Ordinary Day

Dallas
2015-04-14 De Belgische band The Dallas Project bestaat uit vier leden met een behoorlijke ervaring in de muziekindustrie. De band omschrijft zichzelf als een ambitieuze pop/rockband die een synthese brengt van de muziek uit de jaren zeventig (Pink Floyd), tachtig (The Cure, Simple Minds en U2) tot vandaag (Queens of The Stone Age en Peppers). Ordinary Day is de eerste EP van deze band.

De genoemde beschrijving van de band wekt hoge verwachtingen. Als je daar ook nog de naam en de herkomst van de band bij optelt zijn de verwachtingen helemaal torenhoog. Immers de naam Dallas wekt de suggestie dat het om een rauw Texaans rockgeluid, dan wel om een groots Amerikaans stadiongeluid zou gaan. Daarnaast heeft België de afgelopen decennia vele grote namen in de pop- en rockmuziek voortgebracht.
Die verwachtingen worden echter niet waargemaakt. Want ondanks het feit dat duidelijk te horen is dat we hier met vakkundige muzikanten van doen hebben en dat er sprake is van pure en ambachtelijke rockmuziek, ontbreekt het de band op Ordinary Day vooral aan een eigen geluid of handelsmerk.

De EP begint hoopvol met het titelnummer ‘Ordinary Day’, vanwege een interessante gitaarrif en een schurend ritme. Maar halverwege het nummer vloeit de aandacht weg, aangezien het nummer blijft voortkabbelen. Datzelfde geldt voor het daaropvolgende nummer ‘Pure Of Heart’. In ‘Glycerine’ wordt de aandacht weer getrokken vanwege het up-tempo ritme van het nummer en enkele instrumentale effecten in de zang en de toetsen. Het laatste nummer ‘Spartacus’ is het meest catchy en is qua opbouw het meest interessant. Maar het grote manco aan de plaat is dat er over het algemeen te weinig dynamiek in de nummers zit, waardoor de liedjes nergens tot een climax komen. De vlakke productie, waarbij geen sprake is van gelaagdheid in de nummers en de middelmatige teksten spelen daarbij een grote rol. In die zin komt de band nergens in de buurt van de eerder genoemde bands.

Ordinary Day is al met al een gemiddelde rockplaat die nergens piekt. ‘Ordinary EP’ zou een meer toepasselijke naam zijn geweest. De band is druk bezig met een volwaardige album. Hopelijk weten ze daarbij een goede producer in de hand te nemen die meer afwisseling, gelaagdheid en diepgang in de nummers weet aan te brengen.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:The Dallas Project Label:Eigen Beheer
Cover Prima Donna - Nive Lives And Forty-Fives

Prima Donna - Nine Lives And Forty-FivesZonder ook maar één echt album op zak ging de Amerikaanse band Prima Donna...

Cover Stage Republic - Firstage

Stage Republic - Firstage Nederland profileert zich meer en meer als muziekland. Nederlands talent zit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT