RECENSIE: Close Talker - Flux

Flux
2015-04-14 Onlangs stonden ze nog te spelen op showcasefestival South By Southwest (SXSW) in Amerika en deze maand komt in Nederland hun nieuwe plaat Flux uit. Dit gaat over de Canadese formatie Close Talker die werd gevormd in 2012 en het jaar daarna in de finale stond van de CBC Searchlight Competition, een nationale wedstrijd waarbij gezocht wordt naar het beste nieuwe Canadese talent. Hun eerste plaat, Timbers, werd in 2013 uitgebracht en deze werd dus vrij snel opgevolgd door het in drie weken opgenomen album Flux.

Flux is een natuurkundige term die het volgende als betekenis draagt: “De hoeveelheid massa, energie óf deeltjes die per tijdseenheid stroomt”. Dit klinkt wellicht een beetje vaag voor een album en de heren van Close Talker zullen het misschien ook niet op deze manier hebben bedoeld, maar de term is enigszins toepasbaar op de plaat. Deze is namelijk energiek en heeft een bepaalde slepende (in het geval van de natuurkundige flux ook wel stromende) sfeer. Alle instrumenten zijn fijne laagjes: de nummers worden gedragen door een elektronische sound, waar gitaar, bas, soms een subtiele drumpartij en zang overheen wordt gelegd. De zachte stem van zanger Will Quiring lijkt soms nogal op die van Bombay Bicycle Club`s Jack Steadman en deze past heel goed bij de rustige muziek.

Alle tracks zijn goed opgebouwd en worden, ondanks dezelfde rustige sfeer die in elk nummer heerst, absoluut niet saai. Telkens als je denkt dat het gaat vervelen, wordt er opgebouwd naar een climax en komt er weer een pakkend riffje waardoor je weer in het nummer zit (‘For The Sun’, ‘Burnstick’). ‘Blurring Days’ en ‘Take It Back’ zijn dan weer heel erg opzwepend en haast funky, maar behouden toch de kalme sfeer van de rest van het album. In ‘Great Unknown’ gebruikt de band zelfs erg aanwezige blaaspartijen: een verrassend element dat zorgt voor meer variëteit op het album.

Oké, anno 2015 is elektronische muziek met gitaren misschien niet meer heel origineel, maar de muziek van Close Talker is wel heel mooi en erg goed. Bovendien is hun nieuwe plaat Flux gevarieerd, sfeervol en toch soms opzwepend. Het album zit goed in elkaar en is bovenal bijzonder fijn om te luisteren.
Recensent:Vera Vaessen Artiest:Close Talker Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Jordan Klassen - Repentance

Jordan Klassen - RepentanceHet is altijd mooi als je iets nieuws ontdekt waar je direct een goed gevoel...

Cover Screaming Females - Rose Mountain

Screaming Females - Rose Mountain New Jersey, de thuishaven van artiesten als Bruce Springsteen en Bon Jovi....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT