RECENSIE: Ntjam Rosie - The One

Ntjam
2015-04-10 Eind maart werd op Radio Zes de zwarte lijst uitgezonden, de hitlijst waarin zwarte muziek centraal staat. Een zeer geschikt moment om de muziek van Ntjam Rosie te recenseren. De uit Kameroen afkomstige zangeres is maar liefst drie keer te vinden op deze lijst. En dat is volledig terecht. Ze weet op een fantastische manier soul, jazz en Afrikaanse invloeden tot een harmonieus geheel samen te voegen.

Het vierde album van Ntjam Rosie heeft de titel The One meegekregen. Ze heeft alle teksten voor dit album zelf geschreven en het album ook nog eens zelf geproduceerd. Wel heeft ze op enkele vlakken hulp van vrienden en collega’s ingeroepen. Deze hulp en ondersteuning is geboden door rapster Pink Oculus, trompettist Eric Vloeimans, fluitist Ronald Snijders en kora-bespeler Lamin Kuyateh (de kora is een snaarinstrument uit West-Afrika dat tot de harpen wordt gerekend).

Geheel in de stijl van Ntjam Rosie is het wederom een fijngevoelig album geworden, teer zelfs. Rosie heeft haar eigen persoonlijke verhaal verwerkt in haar liedjes en ondersteunt dat met een mix die dit keer wat meer Afrikaanse invloed lijkt te hebben dan voorheen. Die Afrikaanse invloed, bepaald door de manier van zingen, keuze van taal en instrumenten zorgt voor een hele warme klank. Ntjam Rosie laat je in een warm bad zakken en zorgt dat je je volledig ontspant. Zonder belerend over te komen weet ze de luisteraar helemaal in te pakken en mee te nemen in haar wereld. Deze dame bezit een ongekend goede stem die je volledig weet te omhullen.

De titelsong is ook meteen het beste nummer van het album, de warme soul, gemengd met een lichte hiphopbeat vormt een instant hit. Maar ook de andere mixen van stijlen dienen vermeld te worden. ‘I’m Loved’, met Eric Vloeimans, is een typisch jazznummer, daar waar gastartiest Lamin Kuyateh met zijn kora ‘Covenant’ voorziet van een prachtige Afrikaanse saus.

Niets dan lof voor dit geweldige album. Maar omdat het typisch Nederlands is om dan toch iets te zeiken te hebben willen we ook een verbeterpunt voor een volgend album aandragen. The One is een album wat nergens flink uithaalt, het is allemaal ontzettend lieflijk. Na enkele luisterbeurten gaat daardoor een stuk van zijn kracht verloren. Met een flinke uithaal, in de vorm van een sterk vocaal of muzikaal stuk zou Ntjam Rosie de wegdommelende luisteraar eens stevig bij de kladden moeten pakken. Zowel vocaal als op het vlak van de productie bezit ze de kracht om dit te doen. Maar vergeet in de tussentijd niet te genieten van dit meesterlijke album. Het is gewoon een genot om naar deze dame te luisteren.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Ntjam Rosie Label:Coast To Coast
Showers

The Afterveins - ShowersEr zit op de een of andere manier een grote druk op Nederlandse rockbands om...

Cover Gamma Ray - The Best Of

Gamma Ray - The Best Of Gamma Ray heeft dit jaar wat te vieren. Ze bestaan vijfentwintig jaar en om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT